Powervrouw Madonna

Powervrouw Madonna

Door Nancy New
Powervrouw Madonna

Madonna vertelde in januari tijdens een interview al dat het jaar 2012 een bijzonder jaar zou gaan worden met een film, een nieuw album, ze zou weer touren en de wereld zou vergaan.  Geen zorgen over het vergaan van de wereld want de tour gaat knallen. “We’re going out with a bang baby!”

Girl Gone Wild
Madonna heeft inmiddels de status verkregen waarbij leeftijd geen rol meer speelt. Zij heeft na o.a. Tina Turner en the Rolling Stones een dusdanig respect afgedwongen dat bij wat ze ook doet niemand meer denkt: “Is ze daar niet een beetje te oud voor?” Hoe lang Madonna de muziekindustrie al beïnvloed? Ze bracht haar eerste album uit in 1983. In dat jaar had nog geen mens gehoord van Lady Gaga of Rihanna. Sterker nog zij waren nog niet een geboren! In de jaren negentig riepen de Spice Girls hard dat zij Girl Power hadden uitgevonden. Maar als we eerlijk zijn, was Madonna al lang en breed miss Girl Power herself toen de Spice Girls letterlijk nog in de kinderschoenen stonden en alle Spice Girls nog babyspicejes waren. Madonna gaat dus al even mee en blijft voorlopig ook de echte Queen of Pop. Madonna = Succes Succes = Madonna Het is moeilijk te bepalen of Madonna rages creëert of er juist van profiteert. Zo weet Madonna mooi mee te liften met diverse mode, muziek en dans trends of moet ik misschien zeggen dat Madonna juist de vernieuwingen creëert. Ik ben er nog niet helemaal uit of het dansje van Vogue nu zo bekend werd door Madonna. Of dat ze deze steeds populairder wordende catwalk dans precies op tijd uit de New Yorkse gayscene heeft opgepikt en succesvol heeft ingezet in haar carrière. En werd spiritualiteit in de eindjaren 90 geïnspireerd door Madonna’s Ray of Light of wist Madonna ook deze groeiende bron van energie ook weer precies op het juiste moment aan te boren? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat haar timing, voor het inzetten van vernieuwingen, subliem is. Madonna en trends zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haar succes met steeds verrassende vernieuwingen zijn onvermijdelijk. We kunnen haar dus met een gerust hart stijl icoon noemen.

“Oh my God I'm Heartly Sorry For Having Offended Thee And I Detest All My Sins Because I Dread The Loss Of Heaven And The Pains Of Hell But Most Of All Because I Love Thee And I Want So Badly To Be Good...” Met deze woorden maakt Madonna in de clip “Girl Gone Wild” voor zichzelf de balans op voor haar leven tot nu toe. Ze is kritisch voor zichzelf maar ook voor anderen. Madonna veroorzaakt onrust, schopt tegen van alles en nog wat maar probeert vooral op haar eigen manier de wereld beter te maken. Ze probeerde met haar Confession on the Dancefloor tour al mensen aan het denken te zetten met haar spraakmakende actie door tijdens haar concert, aan het kruis genageld, Live to Tell te zingen. Helaas werd haar boodschap niet altijd goed begrepen en werd ze afgeschilderd als godslasterende diva. Dit terwijl haar bedoelingen zo goed waren. Ze wilde haar publiek alleen maar de kritische vraag stellen of we wel zo goed bezig zijn met z’n allen. Zijn we niet heel egoïstisch? Nu dat we weten watvoor ellende aids in de wereld veroorzaakt. Wat ga jij er als persoon aan doen? Deze kruisigingsactie heeft voor veel onrust en ophef gezorgd. Toch werd deze scene zelden uit het optreden geschrapt. Want al is er maar 1 persoon in de menigte bij wie de boodschap wel aankomt en diegene doet ook werkelijk iets om de wereld te verbeteren, dan is deze scene niet voor niets geweest. Provocatie, dat is de manier van Madonna om een statement te maken en mensen aan het denken te zetten. Muziek is het perfecte medium om heel veel mensen te bereiken en kan veel in mensen losmaken. Zo zei Madonna: “That thing music can do with other humans, there is no other thing like it.” Album M.D.N.A. De titel verwijst naar de drug MDMA. Wil Madonna hiermee opnieuw provoceren? Op het album staan een paar heftige titels die heel wat doen vermoeden. Toch valt dat reuze mee. Zo gaat het nummer “Gang Bang” gewoon over een ex vriendje waar ze zo van baalt dat ze hem wel kan schieten. En hiermee geeft Madonna een vette knipoog naar de wereld. Het blijft Madonna en is er stiekem altijd een beetje op uit om de wereld te shockeren en in verlegenheid te brengen. Deze publiciteitsstunts hebben altijd voor de nodige media aandacht gezorgd en vrijwel altijd in haar voordeel gewerkt. Het album klinkt verder fris, nieuw en helemaal anno 2012. Anderzijds klinkt het ook weer heel vertrouwd. Misschien komt het door de catchy sound die meteen in je hoofd blijft hangen. Of door de slim gekozen artiesten waarmee Madonna op album samenwerkt. (o.a.Nicki Minaj en M.I.A.) Kortom, maak maar weer plek op je iPod want deze nieuwe Madonna songs moet je erop hebben staan.

Golden Rules van Madonna
Ok Madonna heeft misschien dingen gedaan waar haar dochter niet trots op zal zijn, toch kunnen we een voorbeeld aan haar nemen. Zo heeft Madonna 2 golden rules waar haar 4 kinderen zich aan moeten houden: “You can’t cheat, you have to work hard for everything. Work hard, that’s how you get ahead in the world.” Zo blijkt dat onze popdiva ondanks haar gewaagde provocaties nog steeds haar hart op de goede plek heeft. En ze veel waarde hecht aan hard werken en eerlijkheid. In 2012 is het stijlicoon Madonna dus weer helemaal hot. Ze zal ook dit jaar op geheel eigen wijze haar impact op de wereld hebben. Haar succesverhaal is nog lang niet ten einde en of Madonna met haar album nu een statement wil maken en verwijst naar drugs of niet, een ding  staat vast. Music is de ultieme partydrug waar je nooit genoeg van krijgt. Ook is het de enige gezonde en ultieme groepsverslaving. Dus party on M.D.N.A Music. Because: “Music, makes the people come together!”.

Tekst: Nancy New