LetsBeOpen event Yalniz Degilsin

LetsBeOpen event Yalniz Degilsin

Door letsbeopen

LetsBeOpen organiseert al jaren evenementen voor vrouwen. Iedereen is welkom (mits openminded en vrouw).
Op zondag 13 september was het Lloyd Hotel in Amsterdam de plaats waar westerse en niet westerse culturen elkaar ontmoeten. Dit keer stond de Turkse cultuur centraal. Het prachtige Lloyd Hotel was de setting van een middag vol gesprek, ontmoeting en plezier.

Programma:
Na een introductie werd het woord gegeven aan PVDA politica Yucel Keklik. Haar inpirerende woorden raakten velen en de belofte om zichtbaarheid meer bespreekbaar te maken in de politiek werd met veel lof ontvangen. Volgende gast was Fatma Ozgumus. Zij sprak over de rechten van iedereen, wat met een panel van ervaringsdeskundigen veel gesprek en serieuze en vrolijke momenten opleverde.
Saz en zang door Seval Okyay en Turkse hapjes van Secil zorgden voor een ontspannend einde van het evenement waarna alle aanwezig bezoekers de mogelijkheid kregen om elkaar te ontmoeten en alle benoemde onderwerpen nog eens met elkaar te bespreken.

Meer over onze gasten:
Sarah is student aan de Uva. Naast haar studie Engelse Taalkunde en Migration Studies werkt ze als peer-educator voor Diversion. Als peer-educator staat ze voor de klas en bespreekt ze maatschappelijke taboe onderwerpen, zoals islamofobie, islamisme, extremisme, homoseksualiteit, jodenhaat. Voor deze klassen komt ze uit de kast en laat ze het gesprek losbarsten. Alle voordelen en alle vragen worden besproken met de leerlingen. Er is ruimte voor alles behalve disrespect. Als activist in mensenrechten kan zij haar streven goed combineren met les geven/discussiëren in en over maatschappelijke onderwerpen met leerlingen. Een debat starten als debat leider en leerlingen verder laten discussiëren is wat haar voldoening geeft. So audience, brace yourself for a discussion with LetsBeOpen!

Gülseren is de auteur van het boek 'Ik ben Turkse en lesbisch'. Gülseren Eksik (1959) studeerde Pedagogiek en volgde de Lerarenopleiding Pedagogiek aan de Hogeschool in Holland. Sinds 2008 werkt zij als docente pedagogiek aan het ROC van Amsterdam. Daarvoor was zij vier jaar werkzaam als docente voorgezet speciaal onderwijs aan de Kingmaschool in Amsterdam-Noord. Naast haar dagelijkse werkzaamheden geeft zij vanaf 1999 aan verschillende Amsterdamse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs cursussen over ouderbetrokkenheid, participatie en onderwijsmogelijkheden in Nederland.
 
Vanaf 1991 tot en met 2004 was zij voorzitter van de Nederlands-Turkse vrouwenfederatie (HTKF) in Amsterdam. Van 2002 tot en met 2004 was zij tevens bestuurslid van het Turks inspraakorgaan Amsterdam en in de jaren 2005-2006 bestuurslid van de Stichting Kennis en Sociale Cohesie (SKC) in Amsterdam. In het voorjaar van 2006 heeft zij haar Bureau Participatie Adviezen opgericht.

Fatma Ozgumus is directrice van VON (Vluchtingen Organisaties Nederland). Vanuit VON heeft zij de changemakers geinitieerd. Vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Niet denken als slachtoffer maar vanuit de kracht van de persoon.

Gül is (openlijk) lesbisch. "Niet dat ik het van de daken schreeuw maar ik kan thuis bij mijn ouders en zussen zijn wie ik ben. Ik wil bij het LetsBeOpen evenement mijn verhaal vertellen, omdat ik met mijn coming-out verhaal graag een steun wil zijn voor vrouwen die in hun naaste omgeving (nog) niet open kunnen zijn over hun geaardheid."

Sevtap is de Turkse vertegenwoordiging in ons PowerGirl team. “Als Turkse lesbische vrouw heb ik ook de nodige ervaring met wel of niet uit de kast kunnen komen. Ik zou graag steun willen bieden aan Turkse meiden die hetzelfde doormaken, omdat het een opluchting kan zijn het van je af te kunnen praten. Vandaar mijn keus om de Powergirls te versterken. Ik wil graag iets voor anderen wil betekenen hierin. 'Yalniz degilsin' (je bent niet alleen).”

Seval (1978) is geboren in Mijdrecht als dochter van twee Turkse ouders. Liefde voor muziek was in huize Okyay ver te zoeken. Sterker nog, als meisje een instrument bespelen was verboden. Reden genoeg voor de rebelse Seval om zichzelf op 17-jarige leeftijd Saz (Turks snaarinstrument) te leren spelen en te gaan zingen in de taal die ze van haar moeders tong heeft meegekregen. We kunnen haar een ware autodidact noemen. Seval speelt en zingt Turkse volksmuziek. Veelal liederen die een waargebeurd verhaal vertellen.
12 jaar geleden begon ze de muziek te maken van de theatervoorstelling Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen. Daarmee tourt ze komend najaar weer door het land. Dit jaar heeft ze de muziek gemaakt voor de voorstelling Niet Meer Zonder Jou dat tijdens Holland Festival in wereldpremière is gegaan.

Secil is het zusje van Sevtap. Koken is haar passie en voor het evenement 'Yalniz Degilsin' heeft zij de hapjes gemaakt.

Het LetsBeOpen evenement 'Yalniz Degilsin was besloten (aanwezigheid is alleen maar mogelijk op inschrijving). Meer informatie over LetsBeOpen en/of de evenementen stuur een mailtje naar Bianca van LetsBeOpen (klik hier).

Reacties

Heel veel zin in!!!

Leuk! Wij ook! We hebben bijzondere gasten en heerlijke Turkse hapjes dus wordt weer een hele fijne middag.