Interview met powervrouw Karsu

Interview met powervrouw Karsu

Door Redactie-Letsbeopen
Interview met powervrouw Karsu

Zangeres en pianiste Karsu trad op donderdag 29 november voor de derde keer op in de fameuze Carnegie Hall in New York. Vijf jaar geleden, ze was 17 jaar, speelde Karsu hier voor het eerst tijdens The Netherlands American Trust Concert. Ze was toen een van de geselecteerde jonge talenten. Dit keer heeft de organisatie Karsu gevraagd juist nieuwe talenten te begeleiden en samen met hun op te treden. Het repertoire bestaat deze avond grotendeels uit nummers van Karsu’s debuut studioalbum ‘Confession’ dat een aantal weken geleden uitkwam. Karsu was in 2009 voor de tweede keer te gast in Carnegie Hall, ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Amerika en Nederland. Ze trad toen op met het New York Pops Orchestra. Donderdag aanstaande speelt ze voor de derde keer in deze prachtige locatie. Daarnaast geeft Karsu vrijdag 30 november een concert in Rockwood Music Hall in New York. Op zaterdag 17 november ging de documentaire KARSU (gemaakt door Gouden Kalf winnares Mercedes Stalenhoef) in première in een bomvolle Zaal 1 van Tuschinski, tijdens het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam 2012 (IDFA). Bekijk hier de trailer. LetsBeOpen verslaggever Tugba interviewde Karsu in podium Mozaiek te Amsterdam. Een openhartig interview met een getalenteerde jonge vrouw van wie de wereld nog veel zal horen en zien.

Door LetsBeOpen word je gezien als een powervrouw. Hoe kijk je hier tegenaan?
Power vrouw, dat klinkt heel erg stoer! Die houd ik er wel in denk ik. Ach ja, power, ja, ik ben wel baas over mijn eigen muziek en ik kan doen en laten wat ik wil vooral omdat ik niet overal getekend heb. En ja, heel veel doe ik ook zelf, van jongs af aan. Als je van jongs af aan veel dingen voor jezelf regelt dan wordt je ook eerder volwassen. Trouwens voor het eerst hoor ik zo een term als powervrouw maar ik vind hem wel leuk!

Wat is de basis voor een zelfstandige vrouw?
Mijn mening over zelfstandigheid tjah, nou kijk omdat ik jong begonnen ben, heb ik van veel mensen gehoord wat ik moest doen alleen de ene zegt A en de andere B en dan loop ik vast. Je moet dus ook echt naar je zelf luisteren ook al bemoeit iedereen zich met je. Ik heb zelf mijn mensen uitgekozen, waarvan ik wist die veel voor me konden betekenen. Leoni Jansen bijvoorbeeld heb ik zelf gekozen omdat zij iets voor me kon betekenen. Ook mijn moeder dramde bij mij haar motto : ‘’Wees zelfstandig en verdien je eigen geld !’’ naar binnen. Ík houd me vast aan dat denk ik.

Wie zijn jouw powervrouwen en waarom?
Neelie Kroes – zij gaat tegen de stroming in! Zij is enerzijds heel  vrouwelijk en anderzijds heel mannelijk want je hebt ballen nodig om tegen de mening van Europa in te gaan.      Oprah Winfrey, zij heeft denkwijze van veel mensen veranderd door alles bespreekbaar te maken in haar shows--- homosexualiteit enzo. Mijn moeder! Die heeft in haar eentje een studie gedaan, gewerkt en voor 2 kinderen gezorgd terwijl mijn vader in Turkije werkte. Mijn moeder is een topvrouw aangezien ze dit voor elkaar heeft gekregen.

Heb je veel gays en lesbiennes om je heen of in je familie?
Een aantal, net als iedereen denk ik. Al weet je het niet altijd. Een kennis van ons was me heel dierbaar. Later, tijdens zijn begrafenis brachten we ook een bezoek aan het homo monument en ik snapte dat niet. Toen ik het vroeg bleek iedereen al te weten dat hij gay was, behalve ik. Hij was gay en niemand uit mijn familie of vrienden kring had daar problemen mee. Ik kwam er alleen te laat achter.

Als jouw kinderen later gay zijn wat dan?
Als mijn kinderen gay zijn dan maakt dat het echt niet uit…. Echt niet. Ik zie geen verschil in gay en hetero. Mijn ouders zullen daar ook geen problemen mee hebben, in mijn ogen zijn zij de meest openminded ouders die ik ken.

Wie of wat geeft jouw kracht?
Mijn ouders geven mij ontzettend veel kracht! En mijn vriend hoort mijn gezeur aan als iets niet meezit en die geeft me dan een schop onder mijn kont. Het goede is dat ik alles bij hem kwijt kan gelukkig. Peptalks van hem zijn super.

Hoe heeft jouw familie jouw snelle groei beleefd, heeft er wel eens iets gebotst?
We botsen niet, maar af en toe hebben we meningsverschillen want zij zijn positiever ingesteld. Bij mijn ouders is het glas half vol en bij mij is het glas half leeg.  Zij dromen en plannen veel dingen en ik ben dan skeptisch en ik moet eerst wennen en beginnen met vertrouwen in andere mensen. Ik krijg vaak van mijn ouders te horen dat ik mensen wat vaker moet vertrouwen en uiteindelijk hebben ze altijd gelijk.

Kreeg je onvoorwaardelijk steun?
Meer dan ooit verwacht!

Hoe beleefde jij je grote stappen naar bekendheid?
Beroemd en bekend zijn is bijzaak ook al is het nodig om je muziek verder te brengen maar de focus ligt op goede muziek en goeie muziek maken. Kwaliteit. Soms is het lastig dat bij dit werk die bekendheid erbij hoort. Tegelijkertijd wil je juist gehoord worden.

Hoe voelden jouw ouders zich in dit proces?
Mijn ouders pakten de draad sneller op dan ik, waarschijnlijk door hun levenservaring. Zij bereidden mij voor op alle stappen, ‘’let op dit en dat kan gebeuren.’’ Zij zijn er altijd bij en zien gewoon meer dan ik. Ik vind het heel fijn als ze er voor me zijn.

Heb je wel eens te maken gehad met jaloezie uit je omgeving en hoe ga je daar mee om?
Tot nu toe heb ik dat nooit ervaren omdat iedereen ziet hoe hard ik ervoor werk. Er zijn familieleden die zeggen ‘’Wow dat zou ik nooit doen’’,  puur omdat ze weten hoe zwaar het is en hoe vol ik steeds zit in mijn agenda. Als ik een verjaardag van mijn nichtje af moet zeggen dan baal ik wel ontzettend maar mijn nichtje snapt me dan en dat vind ik lief. Hoe druk ik ook ben, mijn familie snapt het. Ik heb zelfs een oom die altijd naar elk concert van mij komt!

Welke factoren zijn medebepalend voor jouw groei tot powervrouw? Ik bepaal veel dingen zelf ook al heb ik veel mensen om me heen die ook een keiharde mening hebben. Alles zelf beslissen zorgt ervoor dat je gauw zelfstandig wordt. Bijvoorbeeld: Ik zie mezelf niet als zangeres, ik ben muzikant omdat ik schrijf en zing en arrangeer en een band leid. Heel veel zelf doen en je eigen ding doen is belangrijk. Ik ben weg gegaan bij klassieke muziek en voegde me bij jazz. Waarom? Omdat ik daar echt MIJN eigen ding kan doen. Vernieuwen is ook belangrijk, ik voeg steeds dingen toe aan mijn muziek want uitgeleerd ben je toch nooit.

Tekst: Tugba Oztemir
Foto: Husne Asfar