Recensie Lotus van Christina Aguilera

Recensie Lotus van Christina Aguilera

Door Nancy New
Recensie Lotus van Christina Aguilera

Lotus is alweer het 7e studio album die Christina uitbrengt. De producer van Lotus is niemand minder dan Max Martin die eerder al samenwerkte met Kelly Clarkson en Katy Perry. Met Lotus lijkt Christina een nieuw pad in haar leven te zijn in geslagen. Christina laat haar verleden voor wat het is en lijkt als herboren feniks haar vleugels uit te slaan. Dat Christina de naam Lotus voor haar cd heeft gekozen is  niet zonder reden. De Lotusbloem staat namelijk symbool voor puurheid. Lotusbloemen komen op uit moerasgrond, zonder dat de bloemen er ooit modderig uitzien. Daarom is de lotus een symbool van zuiverheid. Een groot deel van de cd Lotus heeft te maken met persoonlijke groei. Hiermee legt Christina een link naar haar jeugd die er lang niet altijd rooskleurig uit zag. De modder waarin lotusbloemen groeien staat symbool voor het gezin waarin ze opgroeide die erg te lijden had onder huiselijk geweld. Het is de kunst om trouw te  blijven aan jezelf, hoe verrot de wereld om je heen ook is. Zelfs uit de meest verschrikkelijke rottigheid kan iets moois groeien. Dit wil Christina met de cd Lotus uitdragen.    

Christina stond al op jonge leeftijd bekend als het meisje met de grote stem. Zingen kon ze als de beste. Ze was zelfs zo goed, dat anderen zich bij talentenjachten al terugtrokken als ze hoorden dat Christina mee deed. De donkere andere kant van het verhaal was dat ze enorm gepest werd op school vanwege deze zelfde stem. Zo erg dat ze haar stem niet meer durfde te laten horen. Het nummer “Sing for Me” lijkt te refereren naar deze periode uit haar jeugd. Eerst durfde ze zich niet te laten horen maar uiteindelijk heeft ze geaccepteerd wie ze is en zingt ze voluit. Deze zelf acceptatie als kind had ze nodig om op te kunnen groeien tot een sterke volwassen vrouw. Gelukkig vond zij hier haar weg in, anders had ze nooit de artiest kunnen worden die ze vandaag de dag is.

Naast de serieuze thema’s die op de cd de revue passeren, zitten er ook een paar luchtige nummers tussen zoals: “Around the World”, “Red Hot Kinda Love” en ”Shut Up”. Het is dus niet alleen maar symboliek en zware teksten, maar ook lekkere nummers zoals het nummer “Your Body”. Het wordt nog een grote verrassing wat voor clips er nog uitgebracht gaan worden naar aanleiding van de nummers op het album. We hebben natuurlijk de clip die hoort bij ”Your Body” al ruim voor de album release mogen bewonderen. Best een heftige clip waar de mannen het zwaar te verduren krijgen. De melding: no men were harmed in the making of this video, die aan de clip vooraf gaat, biedt gelukkig enige geruststelling.

Het album “Lotus” is een serieuze maar tegelijkertijd ook een prettig in het gehoor liggende cd, met een mooie boodschap. Dat heeft dat voormalig meisje met de grote stem toch maar weer mooi voor elkaar gebokst! Als Christina met haar cd één boodschap met de wereld zou willen delen, is het wel: Om echt gelukkig te kunnen worden, moet je eerst accepteren wie je bent. This is the Beginning To the Sky, I Rise Spread My Wings, and Fly I Leave the past behind And Say Goodbye to the Scared Child Inside I Sing for Freedom, and for Love I Look at my Reflection Embrace the Woman I’ve Become The Unbreakable Lotus in Me I Now Set Free Christina Aguilera.

Tekst: Nancy New