Girl on Fire verwarmt Amsterdam

Girl on Fire verwarmt Amsterdam

Door Nancy New
Girl on Fire verwarmt Amsterdam

Het warme zomerweer en de overvolle terrassen rondom Ziggo Dome waren slechts een voorbode van de komst van Girl on Fire Alicia Keys. Op 7 juni mocht Amsterdam de terugkeer van Alica Keys vieren met een hartverwarmend concert. Alicia Keys, bekend van power songs als "Superwoman", "a Woman's Worth" en "Fallin", zette een uitverkocht Ziggo Dome in vuur en vlam.

New York - Amsterdam
Dat Alica een grote liefde heeft voor haar geboortestad New York mag duidelijk zijn. Aan het begin van de show neemt ze je mee door de computer geanimeerde straten van de door haar geliefde stad New York. Onder de klanken van het nummer Empire State of Mind, waan je jezelf even in deze geweldige hoofdstad. Een vriendin zei ooit: "Als je dat nummer hoort wil je nergens anders meer heen dan Naar New York." Gelijk had ze. Het is mede door het uitkomen van dat nummer dat ik mijn zinnen had gezet op een reis naar deze Amerikaanse hoofdstad. Binnen een jaar na het uitkomen van Alicia's Empire State of Mind (New York), kwam mijn droom uit en mocht ik de stad bezoeken. Alicia's woorden werden daar bevestigd. Het is echt een geweldige, inspirerende stad. Als ik Alicia nu hoor zingen over haar stad weet ik precies wat ze bedoelt. Ik wil dan direct weer terug. De intro video aan het begin van haar show maakt dat even mogelijk. The Empire State building en the Brooklyn Bridge liggen binnen handbereik. Thanks Alicia for bringing me home. Een andere stad waar Alicia zich thuis voelt is verrassend genoeg Amsterdam. Op twitter gaf ze al aan enorm veel zin te hebben in het concert in onze hoofdstad. Ze twitterde: "Can't wait. I allready know it Will be Epic tomorrow @Amsterdam!!! Woehoeee" Waar die voorliefde vandaan komt legt ze tijdens haar concert uit. Alicia heeft aan het begin van haar carrière Amsterdam aangedaan. Het publiek heeft haar toen met open armen ontvangen. Wat voor haar toen echt een fijne ervaring is geweest. Ze geeft aan: "Jullie waren er voor me vanaf het begin, en dat is altijd zo gebleven. Bedankt daarvoor. Amsterdam zal daarom altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben." Ze draagt daarom zelfs het nummer "If I ain't got you" op aan haar Nederlandse fans. "Your welcome Alicia", in iedere betekenis van het woord.

Spread the Light
Hoe kun je Alicia Keys het best omschrijven? Alicia zegt op twitter het volgende over zichzelf: "Passionate about my work. In love with my family and dedicated to spreading light. It's contagious ;-)" Hiervan is geen woord gelogen. Ze is één met haar muziek en staat achter ieder woord dat ze zingt. Over haar familie heeft ze het minstens 1x in ieder concert. En ook het verspreiden van licht heb ik gisteren zelf mogen ervaren. Aan het begin van het concert waren er diverse catfights gaande om het beste plekje zo dicht mogelijk bij het podium. Ja, iedereen wil Alicia van dichtbij meemaken. Maar als ze haar liefde de zaal in laat stromen en ze het publiek vraagt een aansteker in de lucht te houden, verandert het donkere Ziggo Dome in een sprookjesachtig verlicht geheel. De menigte raakt gehypnotiseerd door de duizenden lichtjes in de zaal en Alicia's warme stem. Er is dan geen plaats meer voor onenigheid. Ruzies zijn vergeten en alle mensen in de zaal zijn een. Dat doet Alicia Keys met je. Ze dringt tot in je hart door en brengt het beste bij je naar boven. Less is more Alicia brengt een mooie show met meer dans dan we gewend zijn van haar. Wel heeft ze minder decor en outfits dan in haar voorgaande tour. Maar eerlijk gezegd heeft ze al die extra's ook helemaal niet nodig. Geef haar een mooie mat zwarte piano en ze steelt de show. Ze gaat terug naar de kern. Uiterlijke schijn daar koopt ze niks voor. Daar is het nummer "Not even a King" misschien wel het mooiste voorbeeld van. Dit nummer brengt ze, net als op de cd, slechts met de begeleiding van haar piano ten gehore. Geen franjes, extra's of andere afleiding. Alleen Alicia met piano zorgt voor een doodstil en een diep geraak publiek in Ziggo Dome. Alicia heeft niet meer nodig dan een piano om iets prachtigs te creëren.

Muziek is de taal die iedereen verstaat
Wat is toch dat geheim van Alicia Keys dat ze ons zo weet te raken? Op een of andere manier komt haar muziek binnen en voelt direct heel persoonlijk. Zoals bijvoorbeeld het nummer "Brand New Me" dat gaat over persoonlijke groei doormaken. Het gevoel dat je kunt hebben wanneer je iets wil vertellen of veranderen en je je soms door de mensen om je heen verkeerd begrepen voelt. Dit terwijl je juist zou willen dat juist zij je zouden begrijpen. Als ik er zo over nadenk, the Story of my life. Maar blijkbaar niet van mij alleen. Anders zouden niet zoveel anderen het nummer ook goed vinden. Dat is misschien de succes formule van Alicia. Ze kan met haar nummers mensen op een persoonlijk niveau raken. Ze kan gevoelens met haar muziek dusdanig vertalen, dat iedereen de kern ervan begrijpt. Zij spreekt de taal van muziek, die iedereen verstaat.

Spoedcursus positief denken
De hele avond is eigenlijk een Rollercoaster Ride van emoties en levenslessen. Het dak gaat eraf met nummers als "New Day", "Girl on Fire" en "Limitless". Maar als ze dan weer achter haar piano gaat zitten en achtereen volgens gevoelige nummers brengt als: "Doesn't mean anything" "Brand New Me" en "Not even a King" moet zelfs ik een traantje wegpinken. Met deze sterke combinatie van uiteenlopende nummers leert ze ons haar levenslessen. Ga niet bij de pakken neerzitten, take a chance, durf jezelf te zijn en durf je wat meer bloot te geven. Maar vooral leef en zie iedere dag als een nieuw begin met nieuwe kansen. Al deze lessen mooi verpakt in een geweldige show maken de avond wel heel compleet en zelfs leerzaam. Alicia had het voorspelt 7 juni zou Epic worden. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze voorspelling is waargemaakt. Ik en velen met mij hebben dat mogen ervaren. De positiviteit die Alicia Keys verspreid is geweldig. We hebben genoten van deze geweldige avond en kunnen niet wachten op de volgende "New Day" dat ze Amsterdam opnieuw zal aandoen. Tekst en foto's: Nancy New

Reacties

Ik weet nog heel goed dat ik jaren geleden via LetsBeOpen een limited edition schilderij won van Alicia Keys tweede cd tijdens de luistersessie! Hangt nog steeds in mijn huis.

love her