Caro Emerald in concert

Caro Emerald in concert

Door Nancy New
Caro Emerald in concert

Toen ik laatst de verkoper van mijn nieuwe hoekbank vertelde dat ik naar een optreden van Caro Emerald zou gaan, was het eerste wat hij zei: “Wauw, het is zo’n mooie vrouw.” Waarop ik antwoordde dat ik toch echt, in eerste instantie, voor haar zangkwaliteiten naar haar optreden ging. Haar uiterlijk is een prettige bijkomstigheid. Zijn mannen dan echt zo op uiterlijk gericht?

The Muppet Show
Ik kan er niks aan doen maar wanneer ik het intro van nummer “That Man” hoor, doet het me altijd denken aan de Muppet Show. Laat Caro’s 8-koppige band nou net met dat nummer de avond beginnen. Even waan ik me in het publiek van de Muppet Show en verwacht ieder moment Kermit of Miss Piggy op het podium. Uiteraard gebeurt dit niet. Wel is daar ineens Caro. En wow, wat een verschijning. Ik moet de verkoper van mijn bank toch echt gelijk geven. Er komt wel even een mooie maar vooral zelfverzekerde dame het podium op. Meestal zijn artiesten tijdens het eerste nummer wat gespannen. En echt niet alleen de beginnende artiesten. Moet je maar eens naar Madonna’s gezicht kijken wanneer ze op de dvd Confession on the Dancefloor voor het eerst tijdens haar show oog in oog staat met het publiek. Die angst in haar ogen is niet gespeeld. Maar terug naar Caro. Wanneer Caro Emerald het podium opkomt, voel ik helemaal geen spanning bij haar. Ze komt over als een trotse en charmante vrouw die de zaal wel eens even in zal pakken. En dat doet ze dan ook in no time!

Flirten voor gevorderden
Ik had net de dag voor het optreden een boekje over flirten gelezen. Als huiswerk moest ik, naar aanleiding van het boekje, flirtsignalen van mensen ontdekken. Ik kan je een ding vertellen. Caro kan er wat van! Tientallen subtiele maar ook overduidelijke signalen worden op het publiek afgevuurd. Soms alleen een blik dan weer een handgebaar. Misschien komt het omdat ik zo dicht bij het podium sta en ik erop let maar ik ontvang ze volgens mij allemaal! Is dat wat haar behalve haar geweldige zangkwaliteiten zo geliefd maakt bij het publiek? Het zelfvertrouwen dat ze uitstraalt en de daarbij behorende uitdagende flirtsignalen?

Proud Mary
Trots vertelt Caro dat ze na haar laatste optreden in 013 in de kleine zaal, nu ineens in een uitverkochte grote zaal staat. “Staan er nu serieus mensen tot in de gang?” Vraagt ze verrast, terwijl ze de zaal zover mogelijk in probeert te kijken. Ze is duidelijk blij met de grote opkomst en alles wat ze tot nu toe bereikt heeft.

Wordt vervolgd?
Caro verontschuldigt zich voor het nog niet opgenomen nieuwe album. Aan inspiratie hiervoor ontbreekt het haar niet. Ze heeft zelfs als een paar nummers geschreven voor een eventueel nieuw album. Maar ze heeft simpelweg geen tijd gehad om die op te nemen. Het afgelopen jaar heeft ze veel opgetreden. Ze is hiervoor maar liefst 35 keer naar het buitenland geweest. Niet zonder succes. Het lijkt erop dat ze ook daar nu definitief aan het doorbreken is. Zo haalde ze met het album: “Deleted Scenes from the Cutting Room Floor”, in Engeland en Duitsland platina. In heel Europa werd het album zelfs ruim een miljoen keer verkocht! Het duurt denk ik niet lang meer en Caro trekt voorgoed met haar band de weide wereld in. Dan ben ik toch blij dat ik haar nog op eigen bodem heb mogen zien optreden. Express yourself! Caro zet met haar band (inclusief dj) een leuke show neer. Nummers als “The Other Woman” en zelfs “Bad Romance” van Lady Gaga worden op geheel eigen wijze ten gehore gebracht. Caro geeft ook de nodige ruimte aan haar bandleden om zich in een solo te laten horen. Ik moet steeds lachen om de fanatieke en vooral flexibele gitarist met zijn lange elastieken benen. Dankzij zijn danskunsten krijgt het optreden toch nog iets Muppet Showachtigs.

Look-a-like publiek
Omdat ik zover vooraan sta, krijg ik helaas niet zo veel mee van wat er zich in het publiek achter mij afspeelt. Ik krijg de indruk dat het publiek toch een beetje ingetogen blijft. Tot het moment dat Caro aankondigt dat ze met het laatste nummer gaat beginnen, lijkt het publiek te bestaan uit introverte muziek liefhebbers. Toch vreemd want Caro en haar band brengen de nummers meer dan goed. En ik weet zeker dat ik met echte fans te maken heb. Ik heb namelijk menig Caro look-a-like gespot in het publiek. Rode lippenstift, een bloem in het haar en een Caro-jurk, ik heb ze allemaal gezien. Zo tegen het einde lijkt toch ineens iedereen los te komen. Je ziet dat Caro geniet van de interactie tussen haar en het publiek.

We want more!
Het publiek wordt nog getrakteerd op een toegift naar keuze. Er wordt massaal gekozen voor haar kerstnummer: You’re All I want for Christmas”. De avond wordt uiteraard afgesloten met het nummer “A Night Like This”. Zo eindigt de nacht, zoals een nacht als deze bedoeld is. Als iemand me nu vraagt wat ik van Caro Emerald vind, zal ik nog steeds zeggen dat ze geweldig kan zingen. Maar ook ik zal vanaf nu zeggen dat ze een mooie vrouw is. Alleen kan ik niet vertellen of dit nu het meeste komt door haar uiterlijk, charme, of zelfvertrouwen dat ze uitstraalt. Hoe dan ook, ze heeft van al deze ingrediënten een perfecte cocktail weten te maken. En deze ideale mix smaakt naar meer!

Tekst: Nancy New