Beth Hart in concert 2013

Beth Hart in concert 2013

Door letsbeopen

Beth werd in Nederland vooral bekend met het nummer L.A. Song (out of this town). Ook haar optreden op Pinkpop (2005) heeft haar veel bekendheid opgeleverd. Ze trad de afgelopen jaren steeds vaker in Nederland op. Haar meest recente bezoek was vorige maand. Ze speelde met haar band op 26 november in Tilburg (013) en later in de week ook in Paradiso Amsterdam. Beth Hart is een artiest die getekend is door het leven. Ze heeft in het verleden vele dieptepunten gekend. Deze hebben hun sporen achter gelaten op Beth als persoon. Ondanks deze ellendige periodes was er altijd één ding dat haar erdoor sleepte: muziek. Haar leven vol ups en downs is haar inspiratiebron als ze zelf nummers schrijft. Het werkt tevens als therapie om zaken voor zichzelf op een rijtje te krijgen. Ze heeft geleerd negatieve ervaringen om te zetten in iets positiefs, wat resulteert in geweldige muziek.

013 Tilburg
De Amerikaanse zangeres Beth Hart was afgelopen maand opnieuw in Nederland. Beth begint haar concert uitbundig. Al dansend komt ze het podium op en vraagt hoe het met het publiek gaat. Ze vertelt dat ze niet goed kon kiezen met welk nummer ze vanavond zou gaan beginnen dus begint ze met een nummer die ze opdraagt aan haar moeder. Halverwege het nummer stopt ze met zingen, als ze concludeert dat ze de tekst kwijt is. Maar uiteraard staan haar fans voor haar klaar om haar de tekst voor te zingen. Ze hervat het nummer en de zaal lacht tevreden. Geen enkele artiest zou hiermee wegkomen. Maar juist die gekke dingen maken Beth Hart zo leuk. Ze staat niet op het podium om zich voor te doen als een diva. Ze laat juist zien dat ze menselijk is met gewone gevoelens en problemen als ieder ander.

Persoonlijke groei
Beth is een artiest die een verleden achter zich heeft met hoge pieken maar zeker ook diepe dalen. Maar dat maakt haar hoe ze is vandaag. Haar levenservaringen deelt ze dagelijks met haar fans. Het verlies van haar zus, haar alcohol en drugs verslaving zijn haar zwaar gevallen maar ze praat er openhartig over. Zo bracht ze het nummer "Sister Heroïne" uit speciaal voor haar zus. Ze neemt geen blad voor de mond en zegt dingen zoals ze zijn. Beth is eerlijk. Ze vertelt grappige dingen maar ook vervelende dingen waar ze mee te maken heeft. Zo vertelt ze dat ze is gestopt met roken en dat ze midden op de Dam in Amsterdam in tranen uitgebarsten is en wel 10 minuten heeft lopen gillen. Een ander zou alleen de goede dingen uit haar leven vertellen. Beth niet, zij vertelt alles. Geen mooie franjes om de waarheid te verbloemen gewoon to the point. Dit soms tot ergernis van haar familie en vrienden. Die zien liever niet dat ze de vuile was buiten hangt. Dit is misschien wel de reden dat Beth zo graag aan de andere kant van de oceaan speelt. Daar kent het publiek degenen waarover ze zingt toch niet. Muziek is haar therapie en haar enige stabiele factor in haar turbulente leven. Ik heb haar als persoon zien groeien tot de vrouw die ze nu is. Van onstabiel, verslaafd en qua emoties in een rollercoaster tot een vrolijke en sterke vrouw van vandaag. Ze is inmiddels gesetteld met haar man Scott die haar steun en toeverlaat is geworden. Ze heeft geaccepteerd wie ze is en dat heeft haar veel rust gegeven en ook een gezondere lifestyle opgeleverd. Beth is een persoonlijkheid in ontwikkeling.

Nooit hetzelfde
Ik ben nu al zo vaak naar haar concerten geweest dat ik de tel kwijt ben geraakt. Toch wordt het steeds weer een boeiend en verrassend optreden. Geen enkele avond is hetzelfde. Beth stelt dagelijks een andere setlist samen en ook qua uiterlijk weet je nooit wat je voor je krijgt. Ik heb haar van broodmager tot gezet en van blonde krullen tot donker zwart stijl haar gezien. Vandaag heeft ze donker opgestoken haar. Ze heeft qua uiterlijk nu wel wat weg van de zangeres van de Belgische band Via Con Dios. Ze springt vrolijk in het rond in een jurk en heeft het samen met haar band duidelijk naar haar zin. Vandaag is Beth vooral extreem vrolijk, energiek en vooral niet te stoppen. Ik denk na haar optreden van 26 november dat ze eigenlijk ook best als stand up comédienne aan de slag zou kunnen. Ze praat zich overal uit. Valt er een snoer tot 2x toe uit de microfoon, ze maakt er een lolletje van en gaat gewoon verder alsof er niks aan de hand is. We mogen als publiek regelmatig bedankjes van haar in ontvangst nemen omdat we zo enthousiast reageren en onze waardering uitspreken. Volgens Beth is dat de reden dat zij en ook andere artiesten graag in Nederland optreden. Als dat inderdaad zo werkt, Dan weten we wat ons te doen staat!

Klassiekers
Niet alleen nummers van haar nieuwe cd "Bang Bang Boom Boom" worden gespeeld. Zo heeft ze Tina Turners Nutbush aan haar repertoire toegevoegd. Haar stem is net zo rauw als die van Tina waardoor Nutbush helemaal tot z'n recht komt. Van mij mag ze best meer van Tina zingen in de toekomst. Uiteraard ligt de nadruk altijd op haar eigen nummers. Ze heeft inmiddels behoorlijk wat mooie nummers op haar naam staan. Zoveel dat ze af en toe niet meer kan kiezen welke ze wil laten horen. De oplossing daarvoor is makkelijk. Ze laat het publiek kiezen wat ze willen horen. "Wordt het L.A. Song of leave the light on?" Klant is koning. Beth zingt wat het merendeel stemt. "L.A. Song", it is. Gelukkig ontbreken ook "Soulshine" "Good as it Gets" en "Waterfalls" niet vanavond. Dit blijven toch de all time favourites die het altijd goed doen bij het publiek.

Het is nu slechts een paar weken geleden dat ik Beth Hart gezien heb en kijk nu alweer uit naar haar volgende optreden. Ze blijft een boeiend persoon. Voor mensen die haar nooit live hebben zien spelen misschien moeilijk te begrijpen wat haar zo interessant maakt. Als sommigen me willen bestempelen als Beth Hart groupie, So be it. Maar ik weet dat als er ergens op deze aardbol een Rock Chick rondloopt, dan is haar naam absoluut Beth Hart! Mocht je de kans krijgen om Beth Hart live te zien, aarzel dan niet. Je krijgt er echt geen spijt van. Want haar op de radio horen is leuk, maar Beth Hart live meemaken, dat is pas echt een ervaring.

Tekst en foto: Nancy New

Reacties

Afgelopen paaspop zag ik Beth hart voor het eerst. Ik had al meerdere malen van Lesbiennes gehoord dat zij geweldig was. Waarom hebben dit soort vrouwen toch altijd een enorme aantrekkingskracht op lesbiennes vraag ik me dan af? Mijn hetero vriendinnetjes had ik meegelokt onder het mom er is ook een hele knappe mannelijke drummer bij. Allen stonden wij met open mond en vol verbijstering te kijken en te luisteren. De een vroeg zich af of ze überhaupt wel een broek aan had achter de piano, of was ze naakt. Het heeft toch wel minstens een half uur geduurd voor we daar achter kwamen. De ander vroeg zich af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat iemand die zo muzikaal is, toch zo motorisch vreemd kan bewegen op muziek. Zo vreemd dat het zo eigen is en dus waren wij onder de indruk. Om nog maar niet te spreken over haar stem, want daar waren we het unaniem over eens: die is fantastisch. Wat mij vooral aanspreekt aan haar is dat het lijkt alsof zij volledig haar eigen plan trekt en maling heeft aan alles en iedereen, machtig mooi. Leave the light on is mijn lievelings geworden. Mooie tekst, alleen wel een beetje zonde van de elektra rekening ;-)

Ik ben voor het eerst naar het concert van Beth Hart gegaan afgelopen november. Eerlijk gezegd kende ik haar niet echt, en besloot een gokje te wagen. Ik was positief verrast. Wat een goede stem heeft zij!!! Het gerucht heeft wel eens de ronde gedaan dat ze lesbisch is. Dit blijkt niet zo te zijn heb ik van een echte fan vernomen :) Ik heb genoten, en wie weet ga ik haar nog eens bewonderen.

Ik heb gehoord van een fan dat Beth gewoon heel erg van mensen houdt. Ik voel wel iets van ruimte ;-)