Beth Hart in concert

Beth Hart in concert

Door Nancy New
Beth Hart in concert

Beth Hart 6 december 2011 in Tivoli Utrecht In de negentiger jaren won Beth $100.000 tijdens een talentenjacht. Haar eerste album “Immortal” nam ze op toen ze nog verslaafd was aan drugs en alcohol. Beth schrijft zelf nummers die veelal gaan over haar eigen problemen. Ze werd in Amerika vooral bekend door the L.A. Song. Met haar derde album “Leave a Light On” brak Beth in Nederland definitief door. Ik heb het geluk gehad dat ik Beth al 3 keer eerder live heb mogen zien optreden. En ik kan je vertellen, geen enkel optreden lijkt op een eerdere. Hierdoor blijft ieder het keer op keer een verrassing wat je te horen zal krijgen. Dit is ook logisch want de playlist wordt namelijk pas ongeveer een dag voor een betreffend optreden door Beth zelf samengesteld. Niks door en door voorbereid en gerepeteerd concert, a la Madonna. Gewoon music from the H(e)art.

Zo wordt een nummer vaak nog op het podium aangepast. “Deze mag vanavond een stukje langzamer jongens. Dan doen we die andere juist weer wat sneller.” Beth geeft haar bandleden op het podium nog instructies om alles perfect te laten klinken. Het wordt gespeeld zoals het op dat moment goed voelt. Ofwel het optreden wordt aangepast aan de sfeer van de avond. Geweldig dat er nog zulke artiesten bestaan. Op 6 december hadden we het genoegen om veel blues te mogen horen. Weer heel iets anders dan optredens van voorgaande jaren waar rock vaak de overhand had. Beth zong veel van haar nieuwe album Don’t Explain. Op dit album zingt Beth vooral covers van diverse artiesten die haar gedurende haar jeugd beïnvloed hebben, waaronder Etta James en Artha Franklin. Zo is haar concert ook meteen een ode aan haar helden.

Maar behalve nummers van haar laatste album hoorden we ook nummers van eerdere albums. Uiteraard mocht het nummer “Sick” van het album “37 Days” niet ontbreken tijdens het uitverkochte optreden in Tivoli. Het is altijd weer een feest om haar op het nummer los te zien gaan. Er hing gedurende de avond een fijne sfeer en het werd een zeer geslaagde avond. Ik mocht me dan ook wel heel gelukkig prijzen dat het zusje van een vriendin de allerlaatste 4 kaartjes had kunnen bemachtigen. Want deze avond had ik niet willen missen. Mocht je erover denken om naar Beth te gaan. Mogelijk lukt het dit jaar niet meer om nog een concertkaartje te bemachtigen. (Vrijwel alle optredens in Nederland zijn uitverkocht.) Maar niet getreurd, ik weet zeker dat Beth Hart net als de afgelopen jaren ook volgend jaar Nederland weer zal aandoen. Ze blijft Amsterdam een top stad vinden en bedankt haar Nederlandse fans regelmatig zoals we regelmatig kunnen lezen op haar Twitter pagina.

We kunnen er dus wel van uit gaan dat we, ook de komende jaren, Beth Hart minimaal nog eens per jaar terug zullen zien.

Tekst en foto: Nancy New