Turks event Yalniz Degilsin

Zoals voorgaande jaren zal LetsBeOpen ook dit jaar een evenement organiseren waarin een cultuur anders dan de westerse cultuur centraal staat. Op zondag 13 september 2015 stond het LetsBeOpen event in het teken staan van de Turkse cultuur. In het prachtige Lloyd Hotel te Amsterdam konden bezoekers genieten van Turkse hapjes, drankjes, optredens, maar vooral de mogelijkheid om de Turkse cultuur te bespreken.

LetsBeOpen organiseert een aantal keren per jaar evenementen voor vrouwen waar westerse en niet westerse culturen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Deze culturele evenementen van LetsBeOpen zijn voor iedereen, vrouw en openminded. Tijdens dit evenement staat de Turkse cultuur centraal, maar het is ook juist een heel leuk evenement voor iedere vrouw van welke afkomst dan ook.

Programma:
Na een introductie werd het woord gegeven aan PVDA politica Yucel Keklik. Haar inpirerende woorden raakten velen en de belofte om zichtbaarheid meer bespreekbaar te maken in de politiek werd met veel lof ontvangen. Volgende gast was Fatma Ozgumus. Zij sprak over de rechten van iedereen, wat met een panel van ervaringsdeskundigen veel gesprek en serieuze en vrolijke momenten opleverde.
Saz en zang door Seval Okyay en Turkse hapjes van Secil zorgden voor een ontspannend einde van het evenement waarna alle aanwezig bezoekers de mogelijkheid kregen om elkaar te ontmoeten en alle benoemde onderwerpen nog eens met elkaar te bespreken.
Meer over onze gasten:

Keklik Yücel is een PVDA politicus en zet zich in voor rechten van vrouwen.

Fatma Ozgumus is directrice van VON (Vluchtingen Organisaties Nederland). Vanuit VON heeft zij de changemakers geinitieerd. Vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Niet denken als slachtoffer maar vanuit kracht van de persoon.

Gülseren Eksik (1959) studeerde Pedagogiek en volgde de Lerarenopleiding Pedagogiek aan de Hogeschool in Holland. Sinds 2008 werkt zij als docente pedagogiek aan het ROC van Amsterdam. Daarvoor was zij vier jaar werkzaam als docente voorgezet speciaal onderwijs aan de Kingmaschool in Amsterdam-Noord. Naast haar dagelijkse werkzaamheden geeft zij vanaf 1999 aan verschillende Amsterdamse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs cursussen over ouderbetrokkenheid, participatie en onderwijsmogelijkheden in Nederland.
 
Vanaf 1991 tot en met 2004 was zij voorzitter van de Nederlands-Turkse vrouwenfederatie (HTKF) in Amsterdam. Van 2002 tot en met 2004 was zij tevens bestuurslid van het Turks inspraakorgaan Amsterdam en in de jaren 2005-2006 bestuurslid van de Stichting Kennis en Sociale Cohesie (SKC) in Amsterdam. In het voorjaar van 2006 heeft zij haar Bureau Participatie Adviezen opgericht.

Sarah student aan de Uva. Naast haar studie Engelse Taalkunde en Migration Studies werkt ze als peer-educator voor Diversion. Als peer-educator staat ze voor de klas en bespreekt ze maatschappelijke taboe onderwerpen, zoals islamofobie, islamisme, extremisme, homoseksualiteit, jodenhaat. Als activist in mensenrechten kan zij haar streven goed combineren met les geven/discussiëren in en over maatschappelijke onderwerpen met leerlingen.

Gülseren is de auteur van het boek 'Ik ben Turkse en lesbisch'.

Gül is (openlijk) lesbisch. "Niet dat ik het van de daken schreeuw maar ik kan thuis bij mijn ouders en zussen zijn wie ik ben. Ik wil bij het LetsBeOpen evenement mijn verhaal vertellen, omdat ik met mijn coming-out verhaal graag een steun wil zijn voor vrouwen die in hun naaste omgeving (nog) niet open kunnen zijn over hun geaardheid."

Sevtap is de Turkse vertegenwoordiging in ons PowerGirl team. “Als Turkse lesbische vrouw heb ik ook de nodige ervaring met wel of niet uit de kast kunnen komen. Ik zou graag steun willen bieden aan Turkse meiden die hetzelfde doormaken, omdat het een opluchting kan zijn het van je af te kunnen praten."

Seval is dochter van Turkse ouders. Liefde voor muziek was in huize Okyay ver te zoeken. Sterker nog, als meisje een instrument bespelen was verboden. Reden genoeg voor de rebelse Seval om zichzelf op 17-jarige leeftijd Saz (Turks snaarinstrument) te leren spelen en te gaan zingen in de taal die ze van haar moeders tong heeft meegekregen. Seval speelt en zingt Turkse volksmuziek.

Secil is de grote zus van Sevtap. Koken is haar passie en voor het evenement 'Yalniz Degilsin' heeft zij de hapjes gemaakt.

Yalniz Degilsin is een besloten evenement en om de intimiteit en het vertrouwde karakter te bewaken, was het evenement alleen toegankelijk voor deelnemers (vrouw en openminded) die zich vooraf hebben ingeschreven.

Delen: