Snow White and the Huntsman

Snow White and the Huntsman

Door Nancy New
Snow White and the Huntsman

Meer dan 10 jaar kreeg het welbekende sprookje geen aandacht op film gebied. En plotseling in 2012 komen er 2 films uit met Sneewwitje in de hoofdrol. Eerder dit jaar kwam de komische film Mirror Mirror (met Julia Roberts) al uit. Snow White and the Huntsman gooit het echter over een andere boeg.

In deze actie / avonturenfilm wordt Sneeuwwitje in een geheel nieuw jasje gestoken en gaat ze zelf de strijd aan met haar boze stiefmoeder. Mirror, Mirror on the Wall Who's the fairest of them all?

Sterke hoofdrollen
Snowwhite and the Huntsman heeft twee geweldige actrices in de hoofdrol. Kirsten Stewart speelt de rol van Sneeuwwitje. De rol van de slechte door schoonheid geobsedeerde  stiefmoeder Ravenna wordt monsterlijk goed neergezet door Charlize Theron.

Deja Vu
De verhaallijn is je vast bekend. De mooie maar slechte stiefmoeder wil het hart van haar vooral innerlijk mooie stiefdochter. Hiervoor stuurt ze de jager er op uit om Sneeuwwitje te doden. Dit is het welbekende sprookje in een notendop. Toch bevat de film Snow White and the Huntsman enkele verassingen waardoor het verhaal toch net even iets anders wordt. Wat gedurende de film opvalt, is een aantal bekende fragmenten uit andere films die de revue passeren. De achtervolging  van Sneeuwwitje door een groep in het zwart geklede ruiters doet bijvoorbeeld wel heel erg denken aan de scene uit Lord of the Rings. Er zit ook een scene in waar ik toch echt even een flashback van Sharon Stone krijg in Basic Instinct. Maar deze dit-komt-me-bekend-voor-momenten doen gelukkig niks af aan deze prachtige avonturenfilm.

Sneeuwwitje met girlpower
De bekendste verfilming van het sprookje van Sneeuwwitje is uiteraard de getekende Disney versie uit 1937. Hoe kan zo’n oud verhaal dan toch boeiend blijven voor de huidige generatie? Het antwoord: Door de personages te moderniseren. Ondanks dat het verhaal zich in een middeleeuwse setting afspeelt, voldoen de personages aan het hedendaagse  idealen. Sneeuwwitje is niet langer de spring in het veld die al zingend en dansend, omgeven door dieren, door het sprookjesbos huppelt. Sneeuwwitje is een getransformeerd tot een power chick anno 2012. Sneeuwwitje is geen prinses die gered moet worden door haar prins. De nieuwe  Sneeuwwitje 2.0 is er één met de nodige girlpower. Ze trekt zelfstandig ten strijde tegen het kwaad. Gewapend met zwaard en paard bestormt ze met haar leger het kasteel dat bezet wordt door haar boze stiefmoeder Ravenna. Sneeuwwitje heeft hierdoor meer weg van prinses Fiona (Shrek) dan van de Sneeuwwitje zoals we haar eerder kende. Dit werkt enerzijds heel positief. Liever een Warrior Princess dan een afhankelijk  en onschuldig meisje dat steeds opnieuw gered moet worden. Maar anderzijds werkt het ook weer verwarrend. De scheidingslijn wordt wel erg vaag als de “goede” Sneeuwwitje strijdend op weg gaat naar de “boze” stiefmoeder Ravenna. Haar stiefmoeder daarentegen wordt gedurende de film menselijker omdat je ook meer van haar achtergrond te weten komt. Dit inzicht laat zien dat niet alles zo zwart wit is zoals het in eerste instantie lijkt.

Special effects, kostuums
Deze film heeft het nodige mogen kosten. En dat zie je duidelijk terug in de film. De special effects zijn prachtig. Transformaties gebeuren subtiel en passeren de nodige vreemde snuiters de revue die zo realistisch worden weergegeven dat je werkelijk gelooft dat ze echt bestaan. Ook de kostuums in deze film zijn prachtig. Let vooral op de jurken van Ravenna, deze zijn imposant en doordrenkt met een dood en verderf thema. In de jurken zitten bijvoorbeeld heel subtiel botten, veren en schedels verwerkt.  Ze zijn zo gedetailleerd dat je eigenlijk de film een 2e keer zou willen bekijken om alles goed te kunnen zien. Verwacht van Snow White and the Huntsman geen klassiek sprookje.  Deze film is de girlpower versie met een twist van het bekende Sneeuwwitje verhaal. Ga deze prachtige film vooral zien. Je hebt na het zien van de film direct behoefte aan meer. Er wordt stiekem al gesproken over een deel 2 maar of dat werkelijkheid is of slechts een sprookje dat weet nog niemand. Na het zien van Snow White and the Huntsman, geloof ik in ieder geval weer in sprookjes en ik denk velen met mij.

Tekst: Nancy New