Hansel and Gretel Witch Hunters

Hansel and Gretel Witch Hunters

Door Redactie-Letsbeopen
Hansel and Gretel Witch Hunters

Bedtime story? "Wat, weer een verfilming van een sprookje?" was mijn eerste reactie toen ik hoorde van de nieuwe release van de film Hansel and Gretel. Maar na het zien van de trailer ben ik volledig bijgedraaid. Wow, wat een actie! En nee, het is niet een sprookje dat voor kinderen bedoeld is. Daar is hij absoluut te gruwelijk voor. Het is meer het horror vervolg van het oorspronkelijke sprookje. Maar dan wel gruwelijk op een manier dat het komisch is. Het verhaal gaat door Iedereen kent het verhaal van Hans en Grietje. Voor degene wiens geheugen moet worden opgefrist. De eerste 10 minuten van de film wordt het oorspronkelijke verhaal in een rap tempo verteld. Broer en zus worden als kind door hun ouders achtergelaten in het bos en gevangen genomen door een heks. De twee bestrijden de heks succesvol en worden lokale helden.

De film gaat dan ook niet over de jeugd van Hansel en Gretel maar het gaat voornamelijk over wat zich zo'n 15 jaar later afspeelt. Hansel en Gretel zijn inmiddels opgegroeid tot jong volwassenen en hebben van de nood een deugd gemaakt. Ze hebben zich gespecialiseerd in het bestrijden van heksen. Ze zijn hier zelfs zo bedreven in, dat mensen hun als huurmoordenaar inhuren om de heksen, die de levens van hun kinderen in gevaar brengen, te bestrijden. Extreem Geweld is daarbij geoorloofd! Gretel doet doorgaans de onderhandelingen en samen met haar broer bestrijdt ze de een naar de andere lelijke heks. Gelukkig is het niet alleen maar slice en dice in deze film. Ook ontstaat er nog een romance tussen Hansel en een witte heks. En er wordt in de film een mysterie opgelost. Eindelijk krijg ik een antwoord op de vraag die mij al sinds mijn jeugd bezig heeft gehouden. Namelijk: Waarom lieten de ouders van Hans en Grietje in hemels naam hun kinderen in het bos achter? Het heeft even geduurd maar ik heb na ruim 30 jaar dan toch eindelijk een antwoord gekregen op deze vraag. Weer een zorg minder. Gretel Power!

De hoofdrol van Gretel wordt vertolkt door Gemma Arterton. Eerder vertolkte ze al rollen in de James Bond film "Quantum of Solace", "Clash of the Titans" en "Prince of Persia, The Sands of Time". Wordt Gemma misschien de nieuwe actieheldin? Van mij mag ze absoluut door in het genre. Ze ziet er leuk uit en kickt overtuigend butts, dus ja mijn zegen heeft ze. Gemma trainde 3 intensieve weken lang om de vechtscenes voor deze rol goed te kunnen spelen. Ook de 3 jaar vechtsport training die ze tijdens haar studiejaren volgde kwam bij de opnames goed van pas. Gemma had enorm veel zin in rol. Zo gaf ze in een interview met Graham Norton toe dat ze altijd al eens iemand in zijn gezicht had willen slaan. Nou meppen mag ze in deze film. Maar ook in werkelijkheid ging deze wens in vervulling. Nadat ze volledig voorbereid was op haar rol van Gretel, wordt ze in Duitsland door iemand in haar billen geknepen. Hierop draait ze om en geeft ze de persoon in kwestie, volledig in Gretel stijl, een keiharde wel geplaatste stomp in zijn gezicht. Ik vrees dat hij bij het horen van haar naam nog altijd hoofdpijn krijgt. Sommige mensen worden naarmate ze ouder/volwassener worden alleen maar mooier en groeien ze in hun rollen. Dit geldt zeker voor Gemma Arterton. Gemma werd niet geheel zonder imperfecties geboren. Zo kwam ze met extra vingers en een verfomfaaid oor ter wereld. Dit werd gelukkig allemaal netjes hersteld. Lang leve de plastisch chirurg! Ze speelde eerst rollen in wat onbekendere series en films. Na de bond film "Quantum of Solace" kwam daar echter verandering in. Ookal was ze naar eigen zeggen toen nog erg naïef. In Prince of Persia viel ze bij het grote publiek al meer op, ookal onderging ze voor deze rol een hele metamorfose. Hair extentions en flink bruin gemaakt alsof ze 8 weken in Miami op het strand had gelegen. Nog steeds komt ze dan nog enigszins kinderlijk over. Van dat kinderlijk onschuldige imago neemt ze overigens definitief afscheid door haar rol in Hansel and Gretel. Ze ziet er serieuzer en natuurlijker uit. Ook beschikt ze in de film voortaan over de nodige attitude en deelt zo nodig een kopstoot uit als het haar niet zint. En ik moet zeggen ik vind haar indrukwekkender spelen dan ooit te voren. Misschien heeft het stiekem ook een beetje te maken met het feit dat de film in 3d is. Gemma is nu letterlijk meer in your face aanwezig. Haar lippen zijn nu echt 3D en haar achterkant komt wel erg voordelig uit in haar net iets te strakke leren pakje. Zelf omschrijft Gemma haar strijdpak overigens liever als praktisch, tomboy sexy. No complains, by the way. Gemma mag er zijn. Pas maar op Angelina, mocht er eventueel een vervolg in de "Tombraider" reeks gemaakt worden, je hebt er een serieuze concurrent bij gekregen!

Witchcraft uit Nederland Wat de titel al doet vermoeden, komen er de nodige heksen aan bod. Ik kan je verzekeren de heksen in deze film zijn echt gruwelijk! Ik heb ze na de film "The Witches" uit 1990 (verfilming naar het boek van Roald Dahl) niet meer zo eng meegemaakt. En dan te bedenken dat onze eigen van oorsprong Nederlandse Famke Jansen nu de opper heks is! Famke speelt eindelijk weer eens door en door slecht persoon. Misschien is haar personage in deze film zelfs nog wel gemener dan haar personage Xenia Onatopp, waarmee ze in de Bond film "Golden Eye" ooit doorbrak. Gedurende de film Hansel and Gretel wordt Famke steeds afgrijselijker afgeschilderd zowel innerlijk als uiterlijk. Wat kunnen ze een mooie vrouw toch toetakelen met de grime en computer animatie van tegenwoordig. Famke Jansen houdt er in deze film trouwens een wel heel aparte manier van huizen decoreren op na. De rating van deze film is mede door deze "verbouwingsscene" niet voor niets voor 16 jaar en ouder ingeschaald. Show me the money! Hansel and Gretel valt in de smaak bij het grote publiek. Uitverkochte zalen zorgen ervoor dat het geld binnenstroomt!

Hansel and Gretel, Witch Hunters, is een leuke stoere actie/horror film. Veel actie, avontuur, humor, fantastische grime en letterlijk spetterende special effects. Ik moet wel waarschuwen voor de nodige gorigheid gedurende de film. Als rondvliegende ingewanden niet aan jou besteed zijn dan kun je misschien beter niet gaan kijken.  Ik heb in ieder geval direct na het zien van de film besloten dat ik de 3D versie aan mijn privé collectie ga toevoegen.  

Tekst: Nancy New