Gravity met Sandra Bullock

Gravity met Sandra Bullock

Door Nancy New

Eind 2013 kwam Sandra Bullock in de bioscoop met de film Gravity. Deze film, die zich in de ruimte afspeelt, blijkt een van de beste films van 2013 te zijn. Gravity is niet zomaar een film. Het is een ware ruimte beleving en interessant voor een grote doelgroep. Bij het zien van de trailer lijkt het misschien alsof alle spectaculaire scenes in de trailer zijn gepropt en mogelijk de film een stuk minder heftig is dan de trailer. Niks blijkt minder waar.

De film is een mooie afspiegeling van de film. Rustige momenten worden afgewisseld door enorm spannende scenes. Alle uitdagingen waar Sandra Bullock mee te maken krijgt, volgen elkaar in een vlot tempo op. De film wordt nooit saai. Hooguit een beetje onrealistisch maar dat neem je met alle plezier voor lief. Sandra Bullock speelt een van haar beste rollen ooit en de speciale effecten zijn verbluffend.

To Infinity and Beyond!
Met een beperkte cast wordt er een fantastische film gecreëerd. De kracht zit hem niet alleen in de acteer prestaties van Sandra Bullock maar ook in de speciale effecten die werkelijk verbluffend zijn. Ook de speciaal voor deze film geschreven muziek van Steven Price voegt een extra dimensie toe aan de film.

Vanaf de openingsscène voelt het alsof je je werkelijk in de ruimte begeeft. Je voelt je nietig in de oneindig ogende ruimte. Terwijl George Clooney om je heen cirkelt, vraag je je af hoe ze het uitzicht op de aarde zo mooi in beeld hebben kunnen brengen.

Het is prachtig hoe je als kijker eerst een uitzicht hebt op de aarde. De camera neemt je mee naar Sandra Bullock en in een vloeiende beweging bevindt de camera zich in het ruimtepak van Sandra en zie je alles vanuit haar perspectief. Helaas heb je niet lang de tijd om te genieten van het uitzicht. Wanneer de muziek aanzwelt weet je dat er iets onheilspellends aan komt. Mysterieuze geluiden naderen en bouwen de spanning op. Het wordt al snel een benarde situatie als Sandra last krijgt van hyperventilatie en het zuurstof op raakt. Sandra speelt het zo overtuigend dat het voelt alsof ze ook jouw zuurstof weg neemt. En dat is nog maar het begin van de uitdagende reis door de ruimte.

Sandra Bullock, een droomrol voor een droomvrouw
Sandra Bullock zet een geloofwaardige hoofdrol neer. Ze speelt de rol van dokter / astronaut Ryan Stone. Ze is gedreven en wil haar eerste echte ruimtereis ondanks de nodige tegenslagen succesvol voltooien. Je vraagt je af wat een vrouw als Ryan Stone bezielt om richting oneindigheid af te reizen. Gedurende de film kom je erachter wat de reden is dat dokter Ryan gekozen heeft voor deze grensverleggende baan in de ruimte. Helaas krijgt zij tegenslag na tegenslag te verwerken. Ze moet op eigen kracht, alles op alles zetten om dit avontuur tot een goed einde brengen. Zowel fysiek als mentaal wordt het maximale van haar gevraagd.

Sandra Bullock werd vooral bekend door haar rollen in komedies. Ze brak in 1994 door met haar rol van Annie Porter in de film “Speed”. In Gravity zet ze bijna 20 jaar later een fysiek minstens zo uitdagende rol neer. Sandra verrast met deze serieuze rol. Een rol die zeker niet voor iedereen weg gelegd is. De hoofdrol werd eerder afgewezen door zowel Angelina Jolie als Natalie Portman. Ondanks dat ik het werk van beide actrices erg waardeer, zie ik niet hoe zij de rol van Ryan Stone beter neer hadden kunnen neerzetten dan Sandra Bullock. Haar verrassend goede optreden in de film is dan ook niet onopgemerkt gebleven. Sandra won voor haar hoofdrol in “Gravity” al diverse filmprijzen en werd recent zelfs genomineerd voor een Oscar.

Sandra blijkt een neus te hebben voor bijzondere rollen. Zo’n 20 jaar geleden werd haar afgeraden om de rol van Annie in de film “Speed” uit 1994 voor haar rekening te nemen. Het zou slechts een “bus film” betreffen. We weten inmiddels allemaal wat de film “Speed” voor de carrière van Sandra Bullock heeft betekend.

Sandra Bullock leek even van de aardbodem verdwenen. Dit had overigens niks met haar opnames voor Gravity te maken maar des te meer met haar privéleven. In 2005 trouwde ze met Jesse James. Tijdens hun huwelijk startten ze een adoptieprocedure. Helaas hield het huwelijk geen stand. Sandra zette de adoptieprocedure wel door en werd uiteindelijk single adoptie moeder van Louis Bardo (genoemd naar Louis Armstrong). Sindsdien lijkt al haar liefde uit te gaan naar klein Louis en is geen plaats meer voor partner in haar leven. Sandra geeft aan vrede te hebben met haar leven zonder man. Wel maakt ze er geen geheim van dat George Clooney niet alleen in de film Gravity Sandra’s steun en toeverlaat is. Ook in real life speelt hij als goede vriend een belangrijke (vader)rol in het leven van haar zoon Louis.

See you in Space, Sandra
Gravity is inmiddels uit op dvd en blu-ray (3D). Mocht je toch nog de kans krijgen om de film in de bioscoop te gaan zien. Twijfel dan niet. Dit is zo’n film die je eigenlijk echt in het groot moet zien. De uitgestrektheid van het heelal komt alleen daar volledig tot zijn recht. Het kijken dan deze film in 3D maakt de film tot een nooit te vergeten avontuur in de ruimte. Dus wil je ervaren wat Andre Kuiper heeft gevoeld tijdens zijn ruimtereis, dit is je kans, alleen dan zonder alle vervelende bijkomstigheden.

Gravity is een perfecte film voor degenen die houden van spanning en sensatie maar dan wel zonder dat ze zelf bloot hoeven staan aan allerlei gevaren. Na het zien van Gravity hoef je niet meer zo nodig zelf de ruimte in als astronaut. Je hebt het gevoel van eenzaamheid, wanhoop, misselijkheid en niet te vergeten de zwaartekracht of liever gezegd het ontbreken ervan, zelf mogen ervaren. Het is een hele belevenis maar uiteindelijk ben je blij dat je dit vanuit mijn luie stoel heb mogen meemaken. En je bent al helemaal blij dat je uiteindelijk weer met beide benen op de grond staat. Misschien moeten we het echte werk voortaan maar gewoon over laten aan ruimte specialisten als Andre Kuipers.

Quotes van Sandra Bullock:
“Women are like ovens they need about 5 to 15 minutes to heat up.”
“I’m a true believer of Karma. You get what you give whether it’s bad or good.”

Reacties

Jaaa! Heb deze in de bios gezien 3D.. heel spannend!

Ik was er zo weg van dat ik hem 2x in de bios ben gaan kijken.

Ik heb hem nog steeds niet gezien, maar ben wel ontzettend nieuwsgierig!

Snel gaan kijken voordat hij uit overal uit de bios is. En dan wel in 3D dat is echt gaaf!

Wat grappig dat iedereen zo enthousiast is over deze film. Heb hem in de bios, in 3d gezien, maar vond er echt werkelijk niets aan! Persoonlijk vond ik het echt zeer ongeloofwaardig.
Maar vooral kijken dan en je eigen mening vormen :-)

Wat grappig dat iedereen zo enthousiast is over deze film. Heb hem in de bios, in 3d gezien, maar vond er echt werkelijk niets aan! Persoonlijk vond ik het echt zeer ongeloofwaardig.
Maar vooral kijken dan en je eigen mening vormen :-)