Flashdance

Flashdance

Door ix
Flashdance

Flashdance de Musical

What a Feeling
Eind september ging Flashdance de musical in première. Ruim 30 jaar nadat de originele wereldhit Flashdance als film uit kwam, is nu de musical in de Nederlandse theaters te zien.

Where it all began…
De film Flashdance uit 1983 hoort in het rijtje van bekende dansfilms als Fame en Footloose. De film Flashdance werd in de jaren tachtig wereldberoemd. Flashdance de Musical is gebaseerd op deze succesfilm. De  musical is in een modern jasje gestoken en het verhaal blijkt nog altijd actueel.

Jennifer Beals speelde in de film Flashdance de hoofdrol. Dit was direct Jennifers grote doorbraak. Ze speelde deze rol op haar twintigste tijdens haar opleiding aan de Yale-universiteit. Nadien speelde ze nog in vele andere films maar deze haalden nooit meer het succes van Flashdance. Ze lijkt bijna vergeten totdat ze de rol van lesbische museumdirectrice Bette Porter krijgt in de hit serie The L Word. Jennifer denkt nog altijd met veel plezier terug aan de 6 jaar dat ze aan de serie meewerkte. Niet voor niets legde ze deze periode vast in een fotografisch dagboek (The L Word Book). Ze zegt hierover: “I wanted to remember the joy, because no matter where the storylines went, we always managed to have fun”.

Jennifer Beals blijkt een invloedrijke vrouw. De film Flashdance bracht een ware hype met zich mee. Mede door deze film ontstaat het typische jaren 80 modebeeld. Beenwarmers en een slobbertrui met uitgeknipte kraag zijn in die tijd niet meer weg te denken. De slobbertrui is overigens bij toeval ontstaan. Hij was te heet gewassen waardoor besloten werd de kraag eruit te knippen. Hiermee werd Jennifer Beals de trendsetter van de jaren 80. Jennifer blijft ook jaren later nog invloedrijk en niet alleen op mode gebied. Sinds de opnames van The L Word, zet Jennifer zich actief in voor de strijd om emancipatie en acceptatie van lesbische vrouwen in Amerika.

The Flashdance Story
Flashdance vertelt het verhaal van ogenschijnlijke tomboy Alex (Anouk Maas), een jonge vrouw die overdag werkt als lasser in een staalfabriek. ‘snachts komt echter haar ware identiteit boven wanneer ze werkt ze als danseres in een club. Alex heeft een droom: aangenomen worden op een van de beste balletscholen van de wereld. Of deze droom ooit werkelijkheid zal worden is sterk de vraag. Behalve haar passie voor dansen zijn er weinig redenen waarom ze op deze school toegelaten zou kunnen worden. Aan de steun van oud ballet lerares Hannah (Carry Tefsen) zal het overigens niet liggen. Maar heeft Alex de guts en doorzettingsvermogen om deze droom na te streven? Of kiest ze voor de veilige weg en blijft een dans carrière voorgoed een droom? Behalve het verhaal van Alex lopen er meerdere verhaallijnen door deze musical. Allemaal hebben ze te maken met dromen, tegenslagen, kansen, keuzes maken, roem en de keerzijde hiervan. De thema’s zijn prachtig met elkaar vervlochten in deze meeslepende musical.

De Cast
De cast bestaat grotendeels uit piepjonge spelers die onder andere naam maakten in het dansprogramma So You Think You Can Dance. Grote rollen zijn weggelegd voor publiekstrekkers Jim Bakkun (Idols) en Carry Tefsen (Zeg eens A).

De relatief onbekende Anouk Maas vertolkt de hoofdrol van Alex. Anouk was eerder te zien als plaatsvervanger van Kim Lian in de musical “Shrek”. Ook speelde ze de hoofdrol in de musical Annie. Een risico om een nog vrij onbekende Anouk de hoofdrol te laten dragen? Nee, absoluut niet. Anouk is afgestudeerd aan de Fontys Dansacademie afdeling Musicaltheater en kreeg danslessen aan het Broadway Dance Centre (New York). Dus een dansmusical dragen, kan ze absoluut. Ze ontving niet voor niets in 2009 de John Kraaijkamp Musical Award voor aanstormend Talent. Ze zet nu al de rol van Alex overtuigend neer. Uiteraard zal zij gedurende de shows alleen maar meer in haar rol groeien.

Voor degenen die zich de beroemde dansscène tijdens het nummer “What a Feeling” uit de film nog herinneren. Deze scene ontbreekt in de musical uiteraard niet. Deze scene werd in de film gedanst door 5 verschillende dansers, waaronder 1 man. Anouk doet deze danceact overigens helemaal alleen. Petje af, dat doen niet veel dansers haar na, avond na avond.

Music is the Key
Goede muziek is tijdloos zo blijkt maar weer eens. Want zelfs 30 jaar na dato klinken de nummers nog steeds steen goed. De een na de andere Flashdance hit uit de jaren tachtig komt in deze musical voorbij en brengt de nodige herinneringen naar boven. Waar eerder in de musical misschien af en toe geldt: als het niet zuiver kan dan maar hard, wordt snel verandering in gebracht als de eerste gezongen noten klinken van de hit “Maniac”. De 3 dames die onder andere dit nummer en “What a Feeling” laten horen, tillen het vocale gedeelte van de musical naar een hoger niveau. Met name Rubiën Florens Vyent (rol van Kiki) is een genot om naar te luisteren. Gelukkig zijn de grote hits als “Maniac”, “Gloria” en “I Love Rock n’ Roll” ongewijzigd gelaten. Dus lekker alles in het Engels. Ik moet er niet aan denken om “I love Rock ’n Roll” van Joan Jett & Black Hearts, in een Nederlandse vertaling te moeten horen. “Ik hou van Rock en Roll.. Stop nog een muntje in de jukebox, schatje” Nee, dan was ik echt gillend de zaal uit gerend.

Flashdance, de moeite waard?
De musical wordt vooral gedragen door de jonge maar vooral veelzijdige cast. Het decor is niet spectaculair maar het benadrukt nog extra dat de mens in dit verhaal centraal staat. Uiteraard zorgt de muziek voor een gigantische boost. Het verhaal is bekend maar blijft boeiend voor jong en oud. Vooral het deel na de pauze krijgt de nodige diepgang. Maar het is en blijft bovenal een spetterend muzikaal dans spektakel.

Of je nu naar Flashdance wil voor een stukje jeugdsentiment of je wil gewoon een spetterde musical vol dans en muziek beleven. Deze musical zal je in beide gevallen tevreden stellen. Flashdance is een hippe dans en muziek ervaring waarbij 2 generaties elkaar ontmoeten. Na het zien van deze musical blijven de nummers als “Maniac” en “Gloria” nog dagen lang in je hoofd nagalmen. Flashdance… What a Feeling!

Flashdance is nog tot eind januari te zien in diverse plaatsen in Nederland. Meer info op de website: www.flashdancedemusical.nl

 

Tekst en foto: Nancy

Reacties

Ik wil heen

Lijkt mij ook super gaaf!