Bijzondere DVD HUMAN PLANET

Bijzondere DVD HUMAN PLANET

Door Redactie-Letsbeopen
Bijzondere DVD HUMAN PLANET

Al vanaf het eerste moment zijn we al fan. De BBC serie ‘Earth’ geeft een unieke kijk op de planeet en alles wat er op leeft. Op uitnodiging waren we bij de presentatie van de nieuwste DVD ‘Human Planet’, de band tussen mens, dier en natuur. Daar keken we al een tijdje naar uit en uiteraard ook om WNF ambassadrice Carice van Houten en de producer Dale Templar in levende lijve te mogen zien en horen.   Human Planet gaat over de relatie tussen de mens en de natuur. In acht afleveringen (Oceanen, Woestijnen, Noordpool, Jungle, Bergen, Graslanden, Rivieren, Stadsjungles) word je op adembenemende wijze meegevoerd en maak je kennis met mensen met diepgewortelde tradities in een extreme omgeving. Bovendien toont de serie hoe de mens zich voortdurend aanpast aan veranderende omstandigheden. Human Planet laat in prachtige beelden zien wat mensen doen om eten te krijgen. Eten op plaatsen waar ze soms maanden moeten wachten op het smelten van het ijs, hun leven moeten wagen door torenhoge golven te trotseren. Eten op plaatsen waar er vaak door de moderne verwoesting, overbevissing en ontbossing weinig meer over is.

Carice van Houten is ambassadrice voor het WNF en heeft de DVD Human Planet ingesproken.
Carice is geboren in het bos in een klein plaatsje dichtbij Utrecht. Dat verklaart waarschijnlijk haar liefde voor de natuur. Nu ze in Amsterdam woont, heeft ze behoefte dat uit te dragen. “Vooral door deze serie realiseer ik mij hoe ver weg de natuur is. Ik vind het belangrijk dat vooral kinderen deze serie zien. Kinderen krijgen momenteel zoveel lelijke shit te zien. De serie maakt je minder arrogant, zelfs nederig als je naar de mensen kijkt die worden belicht in ‘Human Planet’. Ik vond het een respectvol project.” De makers van Human Planet reisden naar de verste uithoeken van de wereld. Ruim twee jaar werd door de beste vakmensen gefilmd in high definition. Het is een van de duurste BBC-series die ooit geproduceerd is.

Dale Templar was de producente van de serie Human Planet. Tegenwoordig maakt ze deel uit van BBC Natural History, maar daarvoor werkte ze twintig jaar voor andere afdelingen van de BBC, waaronder Nieuws, Wetenschap en Documentaires. Voor haar werk bezocht ze meer dan vijftig landen. Het verbaast dan ook niet dat haar expertise het filmen op afgelegen locaties is. Dale Templar is een warme en vrolijke persoonlijkheid. Tijdens de presentatie van de DVD ‘Human Planet’ loopt ze over van enthousiasme en de mogelijkheid haar te interviewen nemen we graag aan. “De grootste uitdaging deze serie te maken was het werken met dieren en mensen. Dit vereiste veel tijd en geduld. Sommige gebeurtenissen komen maar 1x per jaar voor en dat moet dus meteen goed gaan. Een voorbeeld is een stam die 1x per jaar mag vissen in heilig water. Met honderden tegelijk rennnen ze het water in, hopende een vis te vangen. Zo’n scene moet meteen goed gaan, anders moet je een jaar wachten. "We hebben een geweldig team wat vooral goed is in het sociale aspect. Je moet namelijk samenwerken met mensen die een hele andere taal spreken. We werken vaak met twee tolken. Een tolk die de taal spreekt van de mensen van een bepaalde stam en een tolk die weer de tekst vertaalde van de eerste tolk. Sommige scenes waren zo ingewikkeld om te filmen dat we het vaak nog een keer moesten filmen en nog een keer en nog een keer (lachend).” “Om mensen zover te krijgen dat ze meewerkten was niet erg moeilijk. Er zijn altijd mensen die het erg leuk vinden te worden gefilmd. Ook in de verste uithoeken van de wereld waar we filmden vonden we deze mensen. Uiteraard gaven we altijd een bijzonder kado als dank.” “Human Planet laat zien dat we voorzichtig en met respect om moeten gaan met de natuur, want anders raken we alles kwijt en zullen hele stammen verdwijnen. De natuur verdwijnt, maar ook de mens, want hoe dan ook, we zitten op deze planeet elkaar en moeten voor elkaar zorgen”, aldus Dale. Op onze vraag wat wij persoonlijk kunnen doen om te helpen. “Was op 30 graden. Gooi geen eten weg, want daar zit het grootste probleem. Eet wat je nodig hebt en ga er bewust mee om. Alleen zo kunnen we nog eeuwen genieten van de aarde met al het moois dat het herbergt.”.

BBC Earth
Nadat met Earth in 2008 en Planet Earth in 2009 de nieuwe standaard werd gezet op het gebied van natuurdocumentaires en de manier waarop ze gemaakt worden, riep de BBC een splinternieuw label in het leven: BBC Earth. Met één duidelijke missie: het combineren van de modernste technologieën met de meest innovatieve filmmakers om de natuur van onze aarde in al haar glorie en diversiteit vast te leggen. BBC Earth onderscheidt zich hier in door niet alleen gebruik te maken van de nieuwste technieken en apparatuur maar juist door deze middelen volledig in dienst te stellen van het vertellen van unieke verhalen. Verhalen die de ene keer ontroeren en de andere keer aan het lachen maken. Of het nu gaat om de meedogenloosheid of juist de pracht van onze natuur; keer op keer vallen deze verhalen onder de noemers adembenemend en audiovisueel overdonderend. Van de onderwaterwereld in de Grote Riftvallei te Afrika tot aan de torenhoge bergen van Yellowstone Park en van de verraderlijke ijsgrotten op de zuidpool tot aan de reuzenkrabben in het Pacifisch gebied: geen enkele locatie of vorm van flora en fauna blijft buiten het bereik van de filmcrews van BBC Earth. Expedities, die vaak jaren in beslag nemen en veelal gepaard gaan met talloze fysieke en technologische uitdagingen, zijn nodig om de magistrale beelden en verhalen vast te leggen op high definition-film. Tevens vervullen de documentaires naast hun entertainmentwaarde ook nog een ander belangrijk doel: ze verschaffen de hedendaagse wetenschap nieuwe inzichten en dragen daarmee op wereldwijde schaal bij aan de vooruitgang van natuurwetenschappelijk onderzoek met het oog op het behoud van onze aarde en haar natuur. Het behoud van de aarde begint met haar te leren kennen. BBC Earth nodigt de kijker steeds weer uit om kennis te maken met de aarde zoals je haar nooit eerder zag.

De complete serie: 400 minuten / The making of Human Planet: 50 minuten Nederlands & Engels gesproken - Nederlands ondertiteld