Retro lesbo look is echt uit!

Retro lesbo look is echt uit!

Door Lesley
Retro lesbo look is echt uit!

Heel geregeld, wanneer er in het nieuws wordt gesproken over homo’s, lesbo’s, transgenders of transseksuelen, gebruikt men een ijkpersoon. Ik ben zeer maar dan ook zeer ontevreden en ook best een tikkeltje beledigd door de over het algemeen gekozen ijkpersonen. Gisteren weer! Ik keek het journaal en daar ging het over adoptierechten van lesbo’s met kinderen. Laten ze daar toch twee dames zien die inmiddels echt de retro lesbo look tonen (tuinpak, korte pruik, geitenwollensok, zero make up en nul bh). Prima, moet ieder voor zich weten hoe hij/zij eruit ziet maar ik kan je vertellen dat het gros van de lesbo’s er allang niet zo meer uit ziet! Mijn vriendinnen (zowel met als zonder kids) zien er stuk voor stuk prachtig uit; of vrouwelijk of stoer of meisjesachtig of sporty of juist classy.

Alles behalve die suffe 50jaargeledenzagenallelesbischevrouwenerzouit-look. Precies hetzelfde gebeurt bij de homo’s; of er wordt gekozen voor leernichten (0,01% van alle homoseksuelen) of voor de zeer verwijfde nicht. Twee ‘normaal’ uitziende jongens is dus kennelijk te gewoon. En ja ja, ook de transseksuelen worden steevast als Dragqueen getoond, terwijl er meer rondlopen waarvan je het niet eens zou zien dat ze transseksueel zijn!  Het doet me een beetje denken aan de ijkpersonen van de gemiddelde hetero Nederlander; Henk en Ingrid. Of hoe heet ie ook alweer? Oja, Jan Modaal. Wij krijgen gewoon iedere keer twee keer Ingrid voor de kiezen (no offense richting de Ingrids van deze wereld) en daar voel ik me echt NUL mee verwant. Kijk ik snap wel waar het vandaan komt. Vroeger was het allemaal een stuk minder open en was de rebelse look (ja, toen was turbopot zijn als lesbo hip) een teken om je af te zetten tegen de Henks en Ingrids van toen. En om soortgenoten te herkennen.

Inmiddels gaat die vlieger natuurlijk allang niet meer op. Maar waarom wordt er altijd vanuit de massa ‘gewone’ mensen gedacht? En dit gebeurt met veel meer! Denk aan een leuke kaart die je wilt kopen voor bijvoorbeeld een homostel die gaat trouwen… Dit kun je in de gemiddelde kaartenwinkel echt niet vinden. En al helemaal niet voor iemand die van jongen naar meisje is gegaan. Een oplossing als ‘Gefeliciteerd met de verbouwing’ is niet echt subtiel. Daarnaast staat er in dit soort gevallen meestal ‘met jullie verbouwing’. Wat dacht je van een tijdschrift waarin een relatietest staat die altijd op heterobasis is geschreven. Of wanneer je als twee vrouwen zijnde een vakantie boekt, je steevast in een kamer wordt gestopt met twee 1-persoonsbedden (dit vind ik tot op heden de allerirritantste) en wanneer je aangeeft het toch wel fijn te vinden om in een 2-persoonsmand te liggen, je toch heel raar wordt aangekeken. 

Los van dit alles vind ik het vooral heel erg voor jonge ‘soortgenoten’ die vaak toch al in de war zijn van hun gevoelens ook nog eens worden geconfronteerd met mensen waarvan ik –in bijna alle gevallen- best durf te zeggen dat het hen afschrikt. Zit je dan als 18-jarige lesbische meid met een Super Ingrid op tv. Moet je voorstellen; heb je net je ouders geïnformeerd over je geaardheid, geeneen lesbo in de familie of omgeving en dan krijg je Ingrid in het kwadraat voor je kiezen. Nou! Dat zal me een gezellige coming out geven zeg… Dus oproep aan alle media; het zou best fijn zijn om ook een beetje met de holebitranstoestand rekening te houden. Nee, dit hoeft niet door in ieder blaadje een verhaaltje te zetten maar wel door bij ieder verhaaltje over deze niche markt gewoon een knappe vent, een mooie transseksueel, een trotse transgender of lekker wijf te plaatsen. Bij voorbaat dank! Lesley