Oma

Oma

Door Desiree
Oma

Eergisteren belt mijn oma. Met volume tien toetert ze door de hoorn dat ‘Dat Michelle sinds kort omgang heeft met een meisje.’ Mijn hersenen beginnen op volle toeren te werken, waardoor mijn reactie uit blijft. ‘Je weet wel, Michelle van tante Jo, ratelt mijn oma ongeduldig verder. ‘Ze is verliefd op een meisje. Tante Jo heeft dat weer van Bob gehoord en ze moet er nog wel even aan wennen hoor. Ik heb haar al verteld dat meiden nu eenmaal ook verliefd op elkaar kunnen worden. Al zijn ze pas zestien. Ja, Jo, tegenwoordig kan alles, heb ik haar gezegd. In onze tijd was dat wel anders.’ Onbewust moet ik lachen. Het is namelijk pas een paar jaar geleden dat ik mijn 84 jarige oma heb verteld over mijn voorkeur voor vrouwen. Opa en oma waren, zoals de meeste grootouders, van de oude stempel.

Opa was gepensioneerd metselaar en oma deed het huishouden. Oma kon je uittekenen in lange rokken en als er op maandag iets anders werd gegeten dan bloemkool, dan was het goed mis. De logeerpartijtjes bij opa en oma werden ingeruild voor logeerpartijtjes bij vriendjes. Ik ging samenwonen, kwam er achter dat vrouwen echt leuker zijn dan mannen en verbrak de relatie met mijn vriend. De reden waarom we uit elkaar gingen liet ik voor het gemak maar even achterwegen. De ochtend dat ik de sleutel van mijn nieuwe huis krijg is de ochtend waarop mijn opa sterft.

Een periode van vernieuwing breekt aan en niet alleen voor mij. Opa’s urn was nog niet koud of de rokken van oma werden ingeruild voor moderne broeken. Het sleetse tapijt in de woonkamer werd vervangen door hippe vloerbedekking. Bloemkool werd voltooid verleden tijd. Oma haalde op maandag voortaan Chinees en at vervolgens van het zondagse servies, gezeten voor de nieuwe flatscreen televisie. Ondanks dat oma een stuk moderner bleek dan dat ik dacht, vond ik het toch lastig om haar te vertellen dat ik op vrouwen val. Totdat ik mijn vriendin leerde kennen en er niet meer onderuit kon. Oma bleef maar informeren naar mijn liefdesleven. Bang dat haar kleindochter de rest van haar leven alleen op de bank in haar nieuwe flat moest slijten. Op een zaterdagmiddag ging ik naar oma om haar het grote nieuws te vertellen. Ietwat zenuwachtig nam ik plaats op de bank. Met in mijn achterhoofd de ouderwetse ideeën van mijn grootouders, als het op uitgaan, vriendjes, vakantie etc aankwam. ‘Oma ik ben verliefd,’ begon ik hoopvol.

Mijn oma trok een wenkbrauw op toen ik een omsamenhangend verhaal begon over hoe en waar mijn nieuwe vlam en ik elkaar ontmoet hadden. Het geslacht van mijn nieuwe liefde wilde ik tot het laatste bewaren. Save the best for last toch? In een moment van adempauze zag oma echter haar kans schoon. ‘Ik neem aan dat je verliefd bent op een vrouw?’ Ja, dat dacht ze al. Nee, ze wist niet waarom ze dat al dacht. Vervolgens kreeg ik een hele uitleg over hoe twee vrouwen het krijgen van kinderen moeten aanpakken. Spermabanken, zaaddonoren, vertel oma niets nieuws, want blijkbaar is ze overal van op de hoogte. Michelle van tante Jo heeft dus sinds kort omgang met een meisje. Ik twijfel er niet aan dat oma mijn coming out bij haar thuis op de bank nog minstens een keer of twintig deelt met tante Jo. Plots werd ik nieuwsgierig naar de reactie van mijn opa, indien hij nog geleefd had, op het feit dat ik ook ‘omgang heb met een meisje.’ Ik vroeg mijn oma ernaar door de telefoon. Over het antwoord hoefde ze niet lang na te denken. ‘Je opa zou zich omdraaien in zijn urn.’ Ach ja, laten we het er op houden dat oma een stuk moderner is dan opa.