Life is a Cabaret

Life is a Cabaret

Door Desiree
Life is a Cabaret

‘Life is a Cabaret is een event waar de thema’s jezelf zijn en out of your comfort zone centraal staan,’ kopt de tekst van het mailtje. Op zaterdag 1 december 2012 staat deze voorstelling in Utrecht en er zijn nog kaarten, lees ik verder. Mijn interesse is gewekt, helemaal als de kaarten ook nog eens gratis blijken te zijn. Tenslotte moeten we allemaal op de kleintjes letten toch? Ik geef mij en mijn vriendin op en hoop dat het vier uur durende programma erg boeiend zal zijn, mede doordat mijn wederhelft nog geen vier minuten stil kan zitten. Het zal mij benieuwen. Wilkommen, bienvenue, welcome, klinkt er uit de speakers van het ZIMIHC Theater in Utrecht. Ruim vijftig dames worden meegezogen in de burlesque achtige sfeer, die rond de zangeres hangt. De kunst van het verleiden.

Gaandeweg trekt de zangeres steeds meer kleding uit, en ik neem me ter plekke voor om al mijn oude, afgesleten ondergoed vanavond nog in de vuilniszak te dumpen. ‘Out of my comfort zone part one.’ Na deze spetterende opening is het de beurt aan cabaretières Sjamke de Voogd en Renate Reijnders. Cabaret, je kunt er om lachen, of je moet er van janken. Over het algemeen behoor ik tot de laatste groep. Enigszins sceptisch kijk ik dan ook naar de twee cabaretières die aan de slag gaan met het thema comfort zone. Eerlijk is eerlijk, het is nog leuk ook. Sterker nog, het is heel erg leuk en ik ben duidelijk niet de enige die er zo over denkt. Zelfs mijn vriendin vindt het leuk en zit nog steeds braaf op haar stoel. Ze trekt nota bene haar jas uit. Net op tijd blijkt, want van vier uur stilzitten is geen sprake. Ieder verlaat haar comfort zone door het uitvoeren van diverse opdrachten. Heb jij wel eens een limerick geschreven? Laat staan met mensen die je niet kent? ‘Out of my comfort zone part two.’ Na de pauze is de tijd voor de succescoach. Je comfort zone verlaten als je jezelf in nieuwe situaties begeeft. Leuk om eens te proberen, maar de gesprekken om mij heen zijn interessanter. In de kroeg leer je geen nieuwe mensen kennen, laat staan dat je verstaat wat iemand zegt. Vanmiddag in het Utrechtse theater lijkt het vanzelf te gaan. ‘Out of my comfort zone part three.’ Wie denkt dat we het nu gehad hebben, heeft het mis, want er staat ons nog een verrassing te wachten. De zangeres die eerder de opening verzorgde heeft haar kleding weer gevonden, aangevuld met een paar tapdansschoenen waar ze duidelijk wel raad mee weet. Life mag dan een cabaret zijn, leven is ook meervoud van lef.

De zin die ik jaren geleden ooit op de site van LetsBeOpen zag staan schiet ineens door mijn hoofd, op weg naar ‘Out of my comfort zone part four.’ ‘Life is a Cabaret’ is een humoristisch cabaret. Een middagvullend programma. Out of your comfort zone. Gratis. Door heel Nederland. Laten we heel eerlijk zijn, dit klinkt te mooi om waar te zijn maar dat is het niet. Met mijn eigen beoordelingsvermogen is -mede door het schrijven van diverse recensies, interviews en blogs- niets mis. ‘Life is a Cabaret’ is absoluut de moeite waard luidt dan ook mijn oordeel. Toch nog even checken bij mijn vriendin die zich normaal gesproken verre van mijn schrijfevenementen houdt. Haar reactie: ‘Leuk, moeten we vaker doen’ Wordt vervolgd?