LetsBeOpen Say it forward!

LetsBeOpen Say it forward!

Door Jeske
LetsBeOpen Say it forward!

Dat heb je wel eens in Brabant… Mensen die net ietsje wereldvreemder zijn dan gemiddeld.

Zo heb ik regelmatig ervaren, dat wanneer ik op stap ben in Tilburg, ik zomaar een camera in mijn gezicht krijg (met flits), omdat ik een vrouw een innige zoen geef. Vriendelijk, doch dringend verzoek ik dan op te houden met filmen.

Met grote pretogen en tegelijkertijd een beetje mokkend stopt de man zijn telefoon weer in zijn broekzak. Ik vraag gelijk of hij in een dorp woont. Met trots en volle borst vooruit vertelt hij vervolgens hoe tof Waalwijk is. Hij denkt, mooi, ik zie hier een opening en vraagt zonder schaamte hoe vrouwen het doen, en of ik mijn vriendin nogmaals wil zoenen en of hij daar dan ALSJEBLIEFTTTTT een foto van mag maken. Hij vindt het allemaal zo spannend. Ik frons. Ik vraag of hij wel eens op de kermis is geweest in Tilburg. Hij knikt en grapt nog: ‘Maar ni op Roze Maandag hoor’.  Ik glimlach. Ik probeer uit te leggen dat twee vrouwen die elkaar een kus geven geen kermisattractie zijn, maar gewoon twee mensen die een moment van intimiteit willen delen, net als de rest van onze maatschappij die behoefte wel eens heeft. Hij knikt, en zegt dat hij er totaal geen problemen mee heeft, sterker nog, hij wil best een keer meedoen. Ik zucht. Ik zeg dat die kans nihil is. Teleurgesteld probeert hij mijn nummer nog te noteren. Nee. Echt niet. Ik schud mijn hoofd en groet hem.

Enerzijds verbaast het me, zo’n dorpeling die dit soort situaties graag wil filmen. Feit blijft dat de situatie voor hem zo bijzonder en anders is, dat hij een reden ziet om dit te willen filmen, als een ramptoerist. Anderzijds is het enorm schattig. Wat halen die mannen toch allemaal in hun hoofd? Meedoen? Hell no!

Om deze reden geniet ik zo erg van een dag als Roze Maandag. Iedereen is gelijk, en bekent kleur. Roze. Iedereen viert feest, en respecteert elkaar. Zo’n feest zou het eigenlijk iedere dag moeten zijn. Geen minderheid of speciaal zijn, maar gewoon ‘zijn’.

Ik ben blij met de ontwikkelingen die er momenteel zijn in de lesbische emancipatie. Maar er moet nog veel meer gebeuren. Veel meer respect, veel meer acceptatie, veel meer tolerantie en veel meer zichtbaarheid.

We moeten nog steeds door…

LetsBeOpen Say it forward!