Kwali-tijd

Kwali-tijd

Door Merijn van den Boom
Kwali-tijd

Ken je de Schreierstoren in Amsterdam? In vroeger tijden stonden de geliefdes van zeevaarders daar afscheid te nemen van hun mannen die het ruime sop kozen en daar werden natuurlijk heel wat tranen bij gelaten. Vanuit de ramen van mijn werkplek kijk ik uit op deze Schreierstoren, want ik heb sinds kort een nieuwe baan, een soort van ‘ik gooi het roer om’-actie. Werkte ik de afgelopen 10 jaar voornamelijk van 09.00 tot 17.00 (of iets later) op een kantoor, nu heb ik de overstap naar de horeca gemaakt en daar gelden andere werktijden. Toen dit idee vaste vormen begon aan te nemen, was ik nog vrijgezel, maar nu ik al weer een halfjaartje samen ben met mijn Lief, brengen die nieuwe werktijden best wat uitdagingen met zich mee.

Ik kom meestal rond een uur of 02.00 thuis en kruip dan naast een slaapwarm kruikje die haar best doet om me naar mijn dag te vragen. We kletsen even, maar niet te lang, want zij is een vroege vogel die het liefst de wekker om 05.30 zet, dus dan kan ze nog drie uurtjes slapen voordat haar dag begint. Ze doucht, zet koffie en drinkt die in bed op. Ik doe mijn best om naar haar dag te vragen en val daarna weer in een diepe slaap. Als ik wakker word, Whatsappen we en als het meezit is er tijd voor een telefoontje. Daarna begint mijn werkdag weer, heb ik geen telefoon meer bij me tot middernacht en lees ik een ‘welterusten en tot straks’-berichtje als ik mijn telefoon weer pak. Dat is dus doordeweeks, voornamelijk social media-contact. Dan komt het weekend, dat brengt weer een nieuwe planning met zich mee. Ik ben nu vrij op zondag en maandag, zij op zaterdag en zondag. Dat geeft ons 1 dag om wat kwali-tijd met elkaar door te brengen. Dan heb ik natuurlijk ook nog familie en vrienden die best wat begrip op willen brengen, maar ook graag even iets leuks willen doen, die ook aanspraak maken op diezelfde zondag… En het huishouden valt enorm tussen wal en schip. Dat voelt ook niet helemaal eerlijk, maar mijn vriendinnetje heeft me doen beloven dat ik echt mijn rust pak als ik vrij ben en daarom mag ik geen spullen meer strijken die ik niet op dat moment nodig heb, niet stofzuigen, niet dweilen en ook liever geen boodschappen doen. Jullie begrijpen, ik heb met pijn in het hart ingestemd met deze maatregelen… ;-)

Het is pas de tweede week hoor, maar we moeten allebei behoorlijk wennen aan deze nieuwe situatie. Ik heb altijd geroepen dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, daar sta ik ook nog steeds achter, maar hoe doen mensen dat die weekend relaties hebben, of nog erger, een relatie op afstand in stand houden?! Het roer is dan wel omgegooid, ik heb de kade nog in zicht met daarop de Schreierstoren als stille getuige van de kwanti-tijd die ik mis.