Komt dat zien

Komt dat zien

Door Merijn van den Boom
Komt dat zien

Het EK-voetbal gaat bijna beginnen of is al begonnen als je dit leest. Kort daarna beginnen de Olympische Spelen, ergens tussendoor wordt er op Wimbledon getennist en als ik dan nog niet helemaal uitgesport ben, kan ik me altijd nog tot de Tour de France wenden. Ik hou er wel van, sporten en sport kijken. Het perfectionisme, de mentaliteit, emotie en oké, goedgevormde lichamen, houden me deze weken aan de buis gekluisterd.  Toen ik nog hockeyde en zeker toen ik voetbalde werd mij regelmatig gevraagd: hoe komt dat toch dat er ‘zo veel’ vrouw-vrouwen topsportsters zijn. Ik vraag dan altijd naar namen en veel verder dan Martina Navratilova en Ireen Wüst komen ze niet, maar het geeft te denken over de beeldvorming. Nog een paar van die vooroordelen: In mijn hockeyteam was ik zeker de enige?

Nee, dat was niet zo. En in mijn voetbalteam zaten zeker alleen maar ‘potten’. Allesbehalve. In de sport zijn denk ik nog wel wat slagen te maken als het om vooroordelen gaat, maar waar rook is, is vuur, dus ik heb er wel even goed over nagedacht. Ik het vermoeden dat in de lesbische wereld behoorlijk wat vrouwen rondlopen met een hoger testosterongehalte (mannelijk hormoon) dan de gemiddelde hetero-vrouw. Dat doet het altijd goed als antwoord op de vraag waarom er toch zó veel lesbische topsportsters zijn.  Meer van het mannelijk hormoon is mijn theorie, dus meer spierkracht, overwinningsdrang en interesse in het vrouwelijk geslacht. De topsportsters van nu waren de vrouwtjesneanderthalers die voor de ijstijd gewoon met de mannetjes mee gingen jagen op mammoets en die zich helemaal niet aan hun haren lieten meeslepen naar een grot, maar slinkse blikken wierpen naar de andere vrouwtjesapen. Ja toen al! Het is mij om het even. Vanaf 8 juni nestel ik me op de bank, terras met scherm of huiskamer met vrienden om al dat sportieve geweld te bewonderen. Daarbij mogen behalve de beachvolleybal- en tennisdames ook Sergio Ramos, Rafael Nadal en Usain Bolt (dat lijf!!) op mijn bovengemiddelde interesse rekenen, ik ben dan wel lesbisch, maar ik ben niet blind!