Inspiratie

Inspiratie

Door Desiree
Inspiratie

Het moeilijke van een column begint al bij het bedenken van een onderwerp. Een goede columnist plukt een onderwerp uit de lucht, zoals een goochelaar een konijn uit zijn hoed. Ik ben inspiratieloos. Niet alleen vervelend, maar vooral frustrerend. Ben ik een slechte columnist? Het zweet loopt over mijn rug bij deze gedachten. Maar toch moet ik wat schrijven. Over een actualiteit uit het nieuws? Actuele onderwerpen zijn te vluchtig. De onderwerpen van vandaag zijn morgen al passé. Neem bijvoorbeeld het ski ongeluk van Prins Friso. Dagen lang ging het nieuws over niets anders en ineens lijkt het alsof de stekker uit de informatie is getrokken. Genoeg actuele onderwerpen waar de kranten bol van staan, maar voor mij niet de moeite waard om er een column aan te wijden.

Liever schrijf ik een column met een personal touch over de dagelijkse dingen des levens die ik zelf meemaak. Mijn gedachten malen snel. Maak ik eigenlijk nog wel wat mee de laatste tijd? Ik zucht en tuur naar mijn beeldscherm. Wrijf over mijn voorhoofd in de hoop dat er iets te binnen schiet. Niets zorgt er voor dat ik iets weet te schrijven. Ben ik een slechte columnist omdat ik zo saai ben? Het zweet loopt nu in straaltjes over mijn rug. Ik sta op, loop naar het raam en overdenk de afgelopen week. Geschept met mijn fiets door een auto. Het notuleren van een bestuursvergadering die eindeloos lijkt te duren. Eindelijk overstag gegaan en een facebook account aangemaakt. Na bijna tien jaar de eerste vrouw waar ik waanzinnig verliefd op werd tegen het lijf gelopen. Ook daar kan ik geen column mee vullen. Ik neem weer plaats achter mijn laptop. Mijn vriendin merkt niets van mijn onrust en kijkt vanaf de bank naar een of andere documentaire op Discovery Channel. Zachtjes moet ik lachen. Over mijn liefde voor vrouwen kan ik normaal gesproken met gemak meerdere columns volschrijven. Maar vandaag gaat dat niet lukken.

Ik lees de voorgaande regels van mijn column door. Wat moeten lezers hier nu mee? Ik sluit mijn ogen. Er flitsen een aantal onderwerpen voorbij die er om vragen om een column over te schrijven. De economische crisis of de NS? Nee, daar klagen al twee miljoen mensen over. Waardeloze talentenjachten op tv? Niet origineel genoeg. Ik geef het op. Heb ik last van een writers block? Welnee, mijn privé leven is op dit moment gewoon niet interessant genoeg. Net zoals de gebeurtenissen in de rest van de wereld.