Gayvillage people

Gayvillage people

Door Linda

Lieve Jes,

Ik moest aan je denken. Niets geks, dat doe ik wel vaker. Maar meestal laat je me niet zooo ontzettend verbouwereerd achter. Nu was dat wel het geval. Jouw oh zo geliefde woonplaats Tilburg was namelijk even hot nieuws. Stomverbaasd las ik de plannen over de Tilburgse homowijk 'The Gay Village'. een wijk voor homo's, biseksuele en trangenders. Dit plan kwam tot stand, omdat cijfers van het CBR aantoonde dat 22 % van de homomannen zich onveilig voelen in hun eigen buurt. Er waren al plannen gemaakt voor een fitnessruimte en een kookschool in de wijk.  

 

Jes, is Tilburg gek geworden? Heeft Tilburg een zonnesteek? Blijkt vier dagen carnaval door de jaren heen toch schadelijker voor de hersenen dan we dachten?  Dit is toch een typisch gevalletje van we gaan de verkeerde kant op?

Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk zou ik heel graag jouw buurvrouw willen worden. Dat heeft heus voordelen. Want ja, zoals je al eerder opmerkte, ik ben praktisch ingesteld. beter een goede buur dan een verre vriend luidt een oud Hollands spreekwoord. Met liefde geef ik jouw plantjes water als je op vakantie bent. De deur zal altijd voor je open staan. Ook tegen etenstijd, Ik schil zonder enige aarzeling een aardappeltje extra. Altijd kan je een kopje suiker komen lenen, mocht  je zonder zitten. Zelfs als het midden in de nacht onweert mag je bij me aanbellen, mocht je daar bang voor zijn. Ik zal je troosten als je liefdesverdriet hebt, ook als het verdriet niets met mij te maken heeft. Ik luister naar je, ook al praat je veel en vlug en veel. Vanzelfsprekend mag je mijn netflix code gebruiken om Orange is the new black te kijken, dan ben je tenminste even stil. En natuurlijk draag ik je boodschappen naar jouw keuken, kleine moeite. Maar Jes, het voelt gewoon niet goed een 'Gay Village'.

Hoe kom je dan in aanmerking om in the Gay Village te wonen? Komt er een groot hek omheen om de veiligheid te waarborgen? Moet er via de huisarts een indicatie worden aangevraagd? Word er ingeschaald hoe homoseksueel je bent? Is er een wachtlijst? Nemen de meerdere homoseksuele het dan op voor de minder homoseksuele gezien een participatiemaatschappij de toekomst moet worden? Is een mantelzorger in deze wijk een grote homo met een leren string, een snor en een platte pet, die je veiligheid garandeert met de mantel der liefde? Krijgen we gemeentelijke subsidies voor dagbesteding, zodat we met het WMO taxibusje naar muziektherapie of naar de pottenbakkerij kunnen worden gebracht? Waar we aldaar repeteren voor de jaarlijkse canalparade op de verzachtende en therapeutische muziek van de Village People?  Staan we dan 2 augustus met onze blote tampeloeressen en flamoussen op een boot mee te zingen met YMCA om zo aan de rest van de maatschappij te laten zien dat we niet anders zijn, dat we niet graag in hokjes gestopt willen worden? zoveel vragen Jes, waar ik eigenlijk de antwoorden niet eens op wil weten.

Gelukkig bleek enkele dagen later dat het nieuwsbericht een hoax was, ofwel een broodje aap verhaal.  Het bleek een grap van de Stichting Roze maandag . Het verhaal was bedoeld om een statement te maken tegen de intolerantie wat betreft homoseksualiteit in Nederland. Ik zeg gelukkig, maar hoe sta jij daar dan in?

Aandacht hebben ze gekregen, ze hebben met deze nieuwsberichten meer dan 4 miljoen mensen bereikt. Maar of dit de manier is, dat vraag ik me af. Wat mij betreft mag de bedenker Linéa recta naar de huisarts voor een indicatie en 2 augustus met zijn blote tampeloeres op de voorste boot tijdens de Canal parade. Kan hij ook eens beleven hoe het voelt voor lul te staan.

Liefs,

Lin

 

Lieve Lin,

Bel de kranten, hang de vlag uit, blaas door een vuvuzela, het is zo ver: Ik ben het met je eens. Althans… voor een groot gedeelte. Want inderdaad, het idee voor een gayvillage in Tilburg is bizar. Begrijp me niet verkeerd hoor Lin, jij als buurvrouw lijkt me heerlijk. Je weet het, ik houd van luxe en service en al helemaal die van mijn buuf.  Maar het idee dat we in een dorp leven met alleen maar homo’s, lesbiennes en transgenders, en dat dit dorp omheind gaat worden door een hek, brengt toch echt de leeuw in mij naar buiten. Ik ga ervan steigeren, grommen en huilen met de pet op.

Dit is precies waar we het laatst over hadden. Hokjesdenken. Het blijft toch één van de favoriete bezigheden van het Nederlandse volk. Ik ben ook benieuwd Lin, naar de toelatingseisen van dit homoseksuele dorp. Zouden hetero familieleden en vrienden een bezoekerspas moeten aanvragen bij de gemeente? En zouden wij een soort van herkenningssymbooltje in de vorm van een regenboog krijgen zodat men weet dat we van Gayvillage komen als we eens buiten de hekken gaan voor een boodschapje? Met dit soort initiatieven gaan we terug in de tijd, tot ver vóór de eerste wereldoorlog!  

Wat begon als een grap voor Roze Maandag riep achteraf veel kritiek op bij de holebi-gemeenschap. Ik begrijp het wel. Eerlijk gezegd was ik geschokt toen ik nog niet wist dat het een Roze Maandag stunt was. Toen ik hoorde dat het allemaal een grap bleek te zijn was ik vooral opgelucht. Want eerlijk, soms vraag ik me wel eens af waar de wereld heen gaat. Nog steeds dienen wij ons in te zetten voor meer acceptatie, tolerantie, maar vooral meer openheid in de maatschappij als het gaat om homo of lesbisch zijn. Lets be open, say it forward zeg ik altijd maar.

Nu even over het gedeelte waarin ik me niet kan vinden. Hoezo praat ik veel? En vlug? As in: ‘TE’? Ik kan het niet helpen Lin. Iedere keer wanneer ik je zie, stromen er duizend woorden in mijn hoofd, die binnen enkele seconden over mijn lippen glijden. Mijn hart ligt op mijn tong, zeggen ze ook wel eens. Weet je dat mijn date die me ooit vroeg om ‘even vijf minuten mijn mond te houden’ nu mijn date niet meer is? Know what I’m saying? Ik dacht altijd dat ik jouw bescheiden, soms ietwat verlegen karakter mooi aanvulde. Ik krijg het idee dat jij daar anders over denkt…

Één ding weet ik zeker Lin, jij en ik als buufjes was zo’n gek idee nog niet. We zouden onze krachten kunnen bundelen en ons nog meer inzetten voor onze community. En veel wodka’s drinken. Goed voor inspiratie. We zouden elkaar niet meer hoeven schrijven, maar een simpel wandelingetje achterom was voldoende. Al moet ik zeggen dat ik het heel erg leuk vind om per brief wat van je te horen.

Hoe dan ook, wij als elkaars buurvrouwen is voorlopig nog niet aan de orde. Misschien ook maar beter, aangezien het je opvalt dat ik vlug en veel praat. Misschien zou je gek van me worden, en dat wil ik natuurlijk niet hebben.

Lieve Lin, zie ik je op Roze Maandag in Tilburg?

Liefs Jes.

Ps. Mag ik je Netflix code?

 

 

 

Reacties

HAHAHA super ladies!

HAHAHA super ladies!

hahaha!! Ps mag ik die Netflix code misschien ook? :p

Geweldig geschreven!

Geweldig om te lezen
Heb niks gelezen over de gayvillage omdat ik het een belachelijk idee vond. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. En wat een opluchting was het voor mij ook toen ik via vriendinnen hoorde dat het een stunt was.

We zijn al weer druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuw blog!

Superleuk al jullie reacties!! Er zit een nieuwe blog in de pijpleiding... X