Born this way

Born this way

Door Jeske
Born this way

Dinsdagavond acht uur, Ziggodome. Een tikkeltje geërgerd sta ik te wachten op mijn vriendinnen. Kom ik eindelijk een keer op tijd, moet ik nog wachten!! Zul je dan net weer zien. Maar ja.. het is wel voor Lady Gaga. Vanavond gaat ze Nederland weer verwennen met haar mooie stem, goede show, en liefde voor gays. Als ik me door iemand geaccepteerd voel, dan is het wel door Gaga. Bovendien is ze ook echt een fashionista, dus ik hou sowieso van haar. Denkende aan haar en haar kleding was ik van mijn zelf meegebrachte prosecco aan het nippen. Het houdt je toch warm. Abrupt werd ik opgeschrikt doordat ik benaderd werd door twee fatsoenlijk uitziende mannen. Ik was verbaasd dat ze tegenwoordig iedereen kunnen strikken om illegale tickets voor het concert te verkopen bij de ingang.

Mijn razendsnelle hersens concludeerde gelijk dat dit waarschijnlijk de nieuwste tactiek was van zwarte handelaars om het vertrouwen bij de potentiële kopers op te wekken. Toen één van de mannen vroeg of ik vanavond naar Lady Gaga ging, antwoordde ik gelijk: ‘Ja, maar ik heb al kaarten hoor’. Toen zag ik het. In zijn rechterhand droeg hij de bijbel. Ik stond gelijk op scherp, maar voelde me ook ietwat ongemakkelijk. Waarom ik naar Gaga ging? Gaga is een artiest die in de eerste plaats natuurlijk super getalenteerd is. Ze geeft shows met een hoog entertain gehalte. Ze is echt een icon in mijn ogen. Bovendien is Gaga een voorbeeld voor minderheden zoals gays. Gaga’s view: ‘I'm beautiful in my way, 'cause God makes no mistakes. I was Born This Way’. Het maakt dus niet uit wat je bent, wie je bent of hoe je eruit ziet. Hou van jezelf zoals je bent, zo antwoordde ik aan de evangelisten (zoals ze zichzelf noemen). Hij kaatste de bal terug. ‘Maar, als je de bijbel goed leest, dan staat er dat een man en vrouw op aarde samen zijn om zich voort te planten. Dus als twee mannen, of twee vrouwen samen zijn, gaat dat tegen de natuur in. Het is een vorm van niet gehoorzamen aan god’. Wauw. Heftig.

Op dat moment kon je het vuur in mijn groene ogen zien branden. Niet omdat ik boos was, want iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Ik was gechoqueerd, en voelde me afgewezen. Het voelde alsof ik me moest verdedigen waarom ik mezelf was. Ik antwoordde dat ik accepteerde dat hij er zo over dacht. Ik lees de bijbel niet, dus het is moeilijk voor mij om op zijn standpunt in te gaan. Het enige wat ik weet, is dat ik van mezelf hou, en dat ik er mag zijn. Iedereen in mijn omgeving houdt van mij, en mocht god bestaan dan weet ik zeker dat Hij ook van mij houdt. Het is geen keuze, je wordt zo geboren. De evangelisten bedankte mij voor het gesprek en wilden samen met mij een gebedje doen om God te bedanken voor deze bijzondere ontmoeting waar je elkaar kan accepteren ondanks dat je een andere mening hebt. Vooruit dan, Amen.

Het hield me bezig, dat gesprek. Want ondanks dat ik mezelf 100% accepteer, moest ik wel twee keer slikken om aan te horen hoe deze evangelisten over gays denken. Moet je nagaan als je jezelf niet accepteert, gelovig bent, of ouders hebt die gelovig zijn. Dat moet erg moeilijk en zwaar zijn. Hoeveel vrouwen met lesbische gevoelens kampen hiermee? Vervolgens ben ik met opgeheven hoofd naar binnen gegaan, heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd om Lady Gaga aan te moedigen, just for being her. Vervolgens heb ik nog harder geschreeuwd voor alle gays, inclusief mezelf. Just for being us. We are born this way.