Begeleiding en voorlichting

Begeleiding vanuit LetsBeOpen!
LetsBeOpen zet zich sinds 2001 in voor vrouwen met lesbische gevoelens. Dit wordt onder andere gedaan door ontmoetingsevenementen te organiseren, door zichtbaar te zijn op reeds bestaande gay en niet gay evenementen en door de interactieve website.
LetsBeOpen groeit nog steeds en wil graag aansluiten bij de behoeften van de doelgroep en signaleert ook verschillende behoeften waardoor het van belang is dat er nu aandacht wordt besteed aan het individuele aspect van het proces wat een vrouw doormaakt wanneer zij ontdekt en beseft lesbische gevoelens te hebben. Door het aanbieden van begeleiding wordt niet alleen het bereik van de doelgroep vergroot en het aanbod van LetsBeOpen! uitgebreid, ook wordt er ruimte geboden voor het ontwikkelen van de eigen identiteit en bij het vinden van de positie van de vrouw binnen de maatschappij.

LetsBeOpen heeft een eigen Powergirlteam. Dit team bestaat uit vrouwen van verschillende leeftijden, verschillende komaf  en culturen. De vrouwen in dit team willen de lesbische zichtbaarheid op een positieve manier vormgeven. Het zijn allemaal vrouwen die stevig in hun schoenen staan en die er bewust voor hebben gekozen om zich in te zetten voor de zichtbaarheid van lesbische vrouwen. Positiviteit is een belangrijk uitgangspunt van het Powergirlteam omdat de seksuele geaardheid niet wordt benaderd als probleem. Het is een onderdeel van de identiteit van een vrouw. Daarnaast krijgen vrouwen en ook de Powergirls te maken met allerlei andere uitdagingen in hun leven. Door het inzetten van Powergirls bij het begeleidingsproces kunnen persoonlijke ervaringen worden gedeeld en het acceptatieproces van de geaardheid gestimuleerd worden. De Powergirls hebben verschillende culturele achtergronden wat een positieve uitwerking kan hebben doordat zij ervaring hebben met hoe het is om lesbisch te zijn in een andere cultuur. Dit zorgt voor herkenning bij andere vrouwen.

Drie kernwaarden coming out proces
Een coming out is een moeizaam proces voor iedere vrouw. Uiteraard is het voor een vrouw uit een christelijk gezin anders dan een vrouw uit een niet christelijk gezin. Voor een vrouw van Nederlandse afkomst, is het vaak anders dan voor een vrouw uit een Hindoestaanse cultuur. Vanuit LetsBeOpen willen we vrouwen helpen bij dit proces. Hoewel wij de coming out niet letterlijk voor ze kunnen doen, kunnen we het coming out proces wel versnellen. Dat doet we door middel van persoonlijke begeleiding. Bij de streng gereformeerde vrouw speelt geloof een grote rol en hier moet rekening mee worden gehouden bij het begeleidingsproces. We kijken samen met de betrokken persoon naar de mogelijkheden en adviseren hoe een coming out vanuit haar afkomst het beste opgebouwd kan worden. Om hier naar toe te werken is het belangrijk als begeleider om inzicht te hebben in de persoonlijke aspecten en achtergronden van de persoon.

Zelfacceptatie
Het besef dat je lesbische gevoelens hebt, is schrikken. Het accepteren daarvan is een langdurig proces wat wij vanuit LetsBeOpen! met begeleiding proberen te versnellen. Je bent anders, althans zo zie je jezelf. Het accepteren van lesbische gevoelens kan als moeilijk worden ervaren het is daarom van belang dat de persoon in kwestie zichzelf accepteert. Om tot de zelfacceptatie te komen is het belangrijk dat er over kan worden gesproken. Vanuit LetsBeOpen! adviseren we vrouwen hoe deze fase te bereiken. Dit kan door het bezoeken van LetsBeOpen evenementen waar het draait om ontmoeting en gesprek. Zelfacceptatie is de eerste, belangrijkste en moeilijkste stap.

Familie
Over het algemeen is homoseksualiteit redelijk geaccepteerd binnen de Nederlandse samenleving. Echter, binnen de diverse culturen kan het moeilijker zijn. Binnen de Islamitische cultuur is het bijna onmogelijk uit de kast te komen naar familie. Teleurstelling, de eer van de familie en niet voldoen aan het verwachtingspatroon van ouders/ familie speelt hierbij een grote rol. Begeleiding bij deze fase is erg belangrijk.

Omgeving
De omgeving kan gezien worden als vrienden, collega’s en kennissen. Personen die niet heel dichtbij staan, maar wel een rol spelen in het dagelijkse leven. Deze fase is voor veel vrouwen niet de belangrijkste fase. Echter, als je geheel in balans bent met jezelf, wordt ook door ons aangeraden dit de omgeving te vertellen. Niet omdat het noodzakelijk is, maar omdat het geweldig voelt om te kunnen zijn wie je wilt zijn.

LetsBeOpen is er voor alle vrouwen die behoefte hebben aan ontmoeting en/of gesprek. Cultuur, leeftijd, afkomst doet er niet toe. Heb je behoefte aan een gesprek, dan kun je contact met Bianca opnemen via E-mail of je kunt haar bellen op 06-14695122. Jouw email zal vertrouwelijk worden behandeld en vrijblijvend. Voor ons is het belangrijk dat jij weet dat je er niet alleen voor staat en dat wij er voor je zijn.